IGOUMENITSA THESPROTIA GREECE

Igoumenitsa Ηγουμενίτσα

Ηγουμενίτσα Θεσπρωτία Ελλάδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης εγκαινιάστηκε το 2009 και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της απέναντι από τα κτίρια του ΤΕΙ Στην Ηγουμενίτσα παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες, τρέξιμο στην παραλία ή στο βουνό, άθληση ή επαφή με τη φύση. Επίσης παρέχει πρόσβαση στις παραλίες των Συβότων που απέχουν 20 λεπτά οδικώς. Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βρίσκεται η πανέμορφη αμμώδης παραλία του Δρεπάνου.

Η Ηγουμενίτσα είναι παραλιακή πόλη στην βορειοδυτική Ελλάδα, πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας, ο πρώτος σε κίνηση λιμένας της δυτικής Ελλάδας και ο δεύτερος σε επιβατική κίνηση μετά τον Πειραιά πανελλαδικά. Η Ηγουμενίτσα είναι μια παραθαλάσσια πόλη, η οποία περιβάλλεται από βουνά, πράγμα στο οποίο θυμίζει αρκετά χαρακτηριστική παραθαλάσσια πόλη της Νορβηγίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη ήταν παλαιότερα γυμνά και άδενδρα. Στην κοντινή πόλη των Ιωαννίνων η γύμνια του δεσπόζοντος βουνού Μιτσικελίου οφείλεται στη συστηματική πυρπόλησή του από τους Τούρκους. Είναι γνωστή εξάλλου η τακτική της καμμένης γης. Κάτι τέτοιο δεν ξέρει κανείς αν συνέβη με την Ηγουμενίτσα, αλλά γεγονός παραμένει ότι τα πράσινα βουνά της είναι προιόν δενδροφυτεύσεων. Τα βουνά αυτά κινδύνεψαν από μια μεγάλη πυρκαγιά στις αρχές του 1990 αλλά σώθηκαν και όσα δέντρα κάηκαν, αντικαταστάθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από νέα μέσα σε διάστημα 10 χρόνων. Η Ηγουμενίτσα είναι μια σχετικά καινούρια πόλη που ανοικοδομήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και υπήρχε και στα παλιά χρόνια ως ψαροχώρι. Επί Τουρκοκρατίας ήταν το επίνειο μιας μικρής κοινότητας με το όνομα Γράβα. Το 1913 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Μερικά λίθινα εργαλεία της μέσης παλαιολιθικής περιόδου αποτελούν ένδειξη για την εμφάνιση του προιστορικού ανθρώπου στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη της Ηγουμενίτσας. Στην εποχή του χαλκού η περιοχή ανήκε στο φύλο των Θεσπρωτών και κατά την παράδοση το νησάκι Πρασούδι στον κόλπο της Ηγουμενίτσας ήταν ο βράχος που έριξε ο Πολύφημος στον Οδυσσέα. Επίσης στην Οδύσσεια αναφέρεται η επίσκεψη του Οδυσσέα στον Βασιλιά Φείδωνα και στο Θεσπρωτικό ιερό μαντείο της Δωδώνης Στην κλασική εποχή Κερκυραίοι, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ίδρυσαν την αποικία της Τορώνης ή Κερκυραικής Περαίας στην περιοχή του Πύργου Ραγίου με ισχυρά ισοδομικά τείχη και με πληθυσμό 6000 κατοίκων στην οποία κατέφυγαν οι εκδιωχθέντες ολιγαρχικοί του νησιού κατά τον Κερκυραικό εμφύλιο πόλεμο το 427 Στα όρια του σημερινού δήμου ιδρύεται στο τον 4ο αιώνα η πόλη των Γιτάνων, έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών κι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου με 8000 περίπου κατοίκους. Ο αρχαίος αυτός οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 167

Βορειοανατολικά από το σημερινό Λαδοχώρι, σε ένα αντέρεισμα του βουνού Ζούμπρι και πλάι στο ρέμα που διασχίζει το χωριό, μαρτυρείται η ύπαρξη Ρωμαικού οικισμού. Στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο της πόλης ανασκαφείς έδειξαν ότι ήταν εδώ λιμάνι για τους Ρωμαίους. Αργότερα στο σημείο του δημοτικού σταδίου της Ηγουμενιτσας ανακαλύφθηκε η νεκρόπολη του οικισμού που είχε ιδρυθεί εδώ. Ο οικισμός βρισκόταν σε στρατηγική θέση. Ο κόλπος της Ηγουμενίτσας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ύστερη αρχαιότητα ως καταφύγιο πλοίων πολεμιστών και από άλλες χώρες. Στο τέλος των Βυζαντινών χρόνων ο Ρωμαικός οικισμός του Λαδοχωρίου καταστράφηκε από τους Γότθους, ενώ μετά από πολλά χρονιά ανακαλύφθηκε και φυγαδεύτηκε από αγνώστους ένας πλούσιος τάφος, σαρκοφάγος ενός Ρωμαίου στρατιώτη, πιθανώς του διοικητή της περιοχής με την χρυσή πανοπλία και τα χρυσά σπαθιά του, δείχνοντας την μέθοδο των Ρωμαίων παρόμοια με αυτήν των Αιγυπτίων και την πίστη τους στην μεταθάνατον ζωή. Κατά τον μεσαίωνα η Θεσπρωτία υπέφερε από επιδρομές Σλάβων, Βανδάλων, Γότθων και Οθωμανών. Ουσιαστικά η Ηγουμενίτσα είναι γνωστή από το 1285 όταν δόθηκε προίκα στην γυναίκα του Φιλίππου Τάραντα. Αργότερα τα παράλια της Ηπείρου κατακτήθηκαν από τους Ενετούς, δημιουργώντας κύριες βάσεις στη Σαγιάδα και το Φανάρι. Στην περιοχή της Ηγουμενίτσας οι Ενετοί έχτισαν ένα ομοιόμορφο κάστρο με Βυζαντινή αρχιτεκτονική στο δασύλλιο ακριβώς πίσω από το σημερινό κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μέσα στο κάστρο υπήρχαν περίπου 20 σπίτια των Ενετών και Βενετών. Υπήρχε επίσης και ένα φρούριο στο σημερινό τελωνείο. Η μισή Ηγουμενίτσα εκείνη την εποχή καλυπτόταν από την θάλασσα. Υστερα από πολλές μάχες μεταξύ Βενετών και Τούρκων στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, το 1685 το κάστρο της ανατινάχθηκε από τον Ενετό Μοραζίνι και μετέφερε τα 12 κανόνια του στην Κέρκυρα.

Στη συνέχεια στην περιοχή διαμορφώθηκαν διάφοροι οικισμοί, ενώ την χρησιμοποιούσαν σαν αγκυροβόλιο οι Τούρκοι, οι Αλβανοί και οι Ιταλοί. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Χαμίτ Μπέης του Γραικοχωρίου προσπαθεί να δημιουργήσει μια πόλη λιμάνι. Ομως η πόλη δεν είχε ούτε ανθρώπους ούτε μαγαζιά. Ετσι διάφοροι άνθρωποι από τα γειτονικά χωριά ήρθαν στην πόλη με το όνομα Ρεσαντιέ. Το 1916 ιδρύεται ειρηνοδικείο, το 1928 παράρτημα εφορίας και ταμείου και το 1930 συμβολιογραφείο. Παράλληλα ο πληθυσμός της ενισχύεται και με μαούνες αρχίζει η επικοινωνία με την Κέρκυρα. Το 1936 η Ηγουμενίτσα προήχθη σε δήμο και ορίζεται πρωτεύουσα του νομού. Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου καταστρέφεται ολοσχερώς από τα Γερμανικά στρατεύματα σε συνεργασία με ντόπιους Αλβανοτσάμηδες και μετά το τέλος του ανοικοδομείται με νέο σχέδιο. Το 1960 με την εκβάθυνση του διαύλου δημιουργείται η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας και η ακτοπλοική σύνδεση με την Ιταλία.

Σήμερα η Ηγουμενίτσα είναι οικιστικό κέντρο νομαρχιακού επιπέδου, με κυρίαρχο τον τριτογενή τομέα, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με τις μεταφορικές και τουριστικές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στον λιμένα Ηγουμενίτσας και στην σύνδεση με την Εγνατία οδό. Την ραγδαία ανάπτυξή της τη βοήθησαν δύο κυρίως παράγοντες. Η κατασκευή του νέου λιμανιού, το οποίο αποτελεί πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Λιμήν Ερημος του Θουκυδίδη σήμερα κατέχει την δεύτερη θέση ανάμεσα στους λιμένες της Ελληνικής επικράτειας σε κίνηση επιβατών και η κατασκευή της Εγνατίας οδού, του οδικού άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα Ιωάννινα κατά κύριο λόγο, αλλά και με την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατασκευή της έχει μειώσει το χρόνο ταξιδιού μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας από σχεδόν 2 ώρες σε 40 λεπτά οδήγησης. Ο πληθυσμός της Ηγουμενίτσας ανέρχεται στους 9145 κατοίκους και της αστικής περιοχής (πολεοδομικό συγκρότημα) στους 17902 Σύμφωνα με το σχέδιο λιμενικής στρατηγικής που εκπόνησε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο λιμένας Ηγουμενίτσας καθίσταται πύλη σύνδεσης όχι μόνο της Ελλάδας με τη λοιπή Ευρώπη, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης με τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και την Μέση Ανατολή, μέσω της ανάπτυξης συνδυασμένης μεταφοράς, θαλάσσιας, οδικής και μακροπρόθεσμα μέσω της σιδηροδρομικής Εγνατίας ενσωματώνοντας το σιδηρόδρομο. Οσον αφορά την είσοδο επισκεπτών στην χώρα μας μέσω θαλάσσιων μεταφορικών μέσων (2012) από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εισήλθαν 303740 επισκέπτες, μέσω της Πάτρας 153832, μέσω της Κέρκυρας 64944 και από λοιπούς σταθμούς 143750 επισκέπτες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης εγκαινιάστηκε το 2009 και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της απέναντι από τα κτίρια του ΤΕΙ Στην Ηγουμενίτσα παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες, τρέξιμο στην παραλία ή στο βουνό, άθληση ή επαφή με τη φύση. Επίσης παρέχει πρόσβαση στις παραλίες των Συβότων που απέχουν 20 λεπτά οδικώς. Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βρίσκεται η πανέμορφη αμμώδης παραλία του Δρεπάνου και το Μακρυγιάλι με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά και μήκος 7 χιλιομέτρων.

[adrotate group="1"]
[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="1"]

Hotel Molos

Hotel Molos is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Molos

Hotel Roula

Hotel Roula is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Roula

Ξενοδοχεία / Hotels

[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="5"]
[adrotate group="6"]
Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!