IRAKLIO CRETE GREECE

Iraklio
Ηράκλειο

Ηράκλειο Κρήτη Ελλάδα

Ηράκλειο Κρήτης, μεγάλη πόλη με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Ηράκλειο με πρωτιές στο τουρισμό. Ηράκλειο με μεγάλες και ταραγμένες ιστορικές περιόδους. Ηράκλειο με μνημεία, οχυρά, ναούς, κρήνες και ζωντανή ιστορία. Κέντρο εμπορίου, τουριστικό κέντρο με μικρές και μεγάλες μονάδες στις παραλίες γύρω απο το Ηράκλειο, που συνδέι την Κρήτη και την Ελλάδα με τον κόσμο.

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και έδρα του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού και το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Εχει 173993 κατοίκους. Η πόλη του Ηρακλείου για την αντίσταση και τον ηρωισμό της κατά τη γερμανική εισβολή και τη Μάχη της Κρήτης (1941) τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α Τάξεως. Οι κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Διαθέτει βιομηχανική περιοχή 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου. Το Ηράκλειο διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα σε κίνηση αεροδρόμια της Ελλάδας, το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, καθώς και λιμάνι με πυκνή ακτοπλοική συγκοινωνία κυρίως με τον Πειραιά και άλλα νησιά. Η πόλη του Ηρακλείου ανακηρύχθηκε για το έτος 2017 ως η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την κατάταξη το Ηράκλειο αναδείχθηκε ως 20η σε επισκεψιμότητα περιοχή στην Ευρώπη.

Η πόλη στην πολύχρονη ιστορία της άλλαξε πολλά ονόματα, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνταν παράλληλα. Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής: Ηράκλειον (Μινωϊκή περίοδος, Μυκηναϊκή περίοδος, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Κρητική Πολιτεία, Ελλάδα) Ηράκλεια, Κάστρο (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Βυζαντινή), Ραμπντ Αλ Χάντακ (Αραβες), Χάνδαξ (Βυζαντινοί την περίοδο των Αράβων) Μεγάλο Κάστρο (Κρητικοί) Candida (Λατίνοι) Candia (Ενετοί, Ευρωπαίοι) Χώρα (Κρητικοί) Piazza, Καντιγιέ (Οθωμανική Αυτοκρατορία) Η ονομασία “Κάστρο” δόθηκε κατά την Α Βυζαντινή περίοδο (330 – 824 μΧ) διότι έτσι ονόμαζαν οι Βυζαντινοί τις οχυρωμένες πόλεις, καθώς η Κρήτη ήταν Βυζαντινή επαρχία και είχε ως διοικητικό κέντρο τη Γόρτυνα.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος Ηράκλειο, ο μύθος αναφέρει ότι η Ρέα, η μητέρα του Δία, ανέθεσε στους Κουρήτες να προστατέψουν το γιο της από τον Κρόνο. Ενας από τους κουρήτες, ο Ιδαίος Ηρακλής φεύγει για την Ολυμπία και διοργανώνει μαζί με τα αδέλφια του αγώνα δρόμου. Ηταν ο πρώτος αγώνας δρόμου στον κόσμο και ο Ιδαίος Ηρακλής στεφάνωσε τον νικητή με ένα κλαδί αγριελιά και από τότε έμεινε η συνήθεια να στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων με στεφάνια αγριελιάς. Ο ίδιος ο Ιδαίος Ηρακλής χάρισε το όνομά του στο σημερινό Ηράκλειο. Ο παραπάνω μύθος θέλει να καταδείξει την Μινωική Κρήτη σαν τόπο όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός. Οι Μινωίτες γνωρίζουμε από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ίχνη των τοιχογραφιών στην Κνωσό ότι αγαπούσαν τον αθλητισμό και ασχολούνταν με αθλήματα, όπως η γυμναστική, η τοξοβολία, οι αρματοδρομίες, η πυγμαχία και η πάλη, η κολύμβηση και άλλα, ειδικά σε γιορτές όπως τα ταυροκαθάψια.

Μινωική Περίοδος (7000 πΧ – 900 πΧ) Το Ηράκλειο βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Κρήτης, έναντι της νησίδας Δία, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το δυτικότερο από τα τρία επίνεια (λιμάνια) της Κνωσού, που την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην Κρήτη φέροντας ίδιο όνομα προς τιμή αρχαίου ιερού ναού του Ιδαίου Ηρακλέους. Για την πόλη του Ηρακλείου δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ίδρυσή της. Η κατοίκηση όμως θεωρείται ότι ξεκινάει τουλάχιστον από την τρίτη χιλιετηρίδα προ Χριστού, ως επίνειο (λιμάνι) της Κνωσού. Ευρήματα έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές, στο φυσικό λόφο που σήμερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ιχνη κατοίκησης έχουν βρεθεί κατά τους κλασικούς, Ελληνιστικούς και Ρωμαικούς χρόνους. Το Ηράκλειο περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους του την Κνωσό, την πρωτεύουσα του Μινωικού Πολιτισμού.

Πρώτη Βυζαντινή περίοδος (330μΧ – 823 μΧ) και Αραβοκρατία (823 μΧ – 961 μΧ)

Τη Βυζαντινή περίοδο, το Ηράκλειο ήταν γνωστό με το όνομα Κάστρο. Ηταν μία μικρή αλλά περιτειχισμένη πόλη, όμως δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Το 823 που Αραβες Σαρακηνοί υπό τον Αμπού Χαφέζ καταγόμενοι από την Κόρδοβα της σημερινής Ισπανίας κατέλαβαν τη Κρήτη και κατέστρεψαν την μέχρι τότε πρωτεύουσα της νήσου Γόρτυνα. Αναζητώντας τότε μια νέα παράλια πόλη για πρωτεύουσα, επέλεξαν το Ηράκλειο, το οποίο και άρχισαν να οχυρώνουν το επόμενο έτος 824 επί των προγενέστερων Βυζαντινών και Ελληνιστικών τειχών και το όρισαν ως πρωτεύουσα του κράτους τους, το Εμιράτο της Κρήτης. Εχτισαν μεγάλο οχυρό, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα, εντός της πόλης, πίσω από νεότερες κατασκευές επί τμημάτων των οδών Χάνδακος, Δαιδάλου και Λιμένα, με μια περιμετρική μεγάλη τάφρο. Από την οχυρωματική εκείνη τάφρο, που εκτεινόταν από θάλασσα σε θάλασσα, οι Σαρακηνοί ονομάτισαν την πόλη αυτή Ραμπντ Αλ Χάντακ (Φρούριο της Τάφρου), ή απλούστερα Χάντακ (Χάνδακας) δημιουργώντας μία περίοδο μεγάλης ευμάρειας και πολιτισμού. Ομως, παράλληλα, επέτρεπαν στο λιμάνι να στρατοπεδεύουν Πειρατές, κάτι που δημιούργησε πολλά προβλήματα και ενόχλησε τα γειτονικά κράτη.

Η συνεχής πειρατική δραστηριότητα των Σαρακηνών που μαζί με πειρατές της Κιλικίας λυμαίνονταν τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου γενικότερα, έχοντας καταστήσει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) αποθήκη πειρατικής λείας και κέντρο αγοραπωλησίας αιχμαλώτων, ιδίως γυναικών και παιδιών εξόργισε και φόβισε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (ειδικά μετά την κατάληψη και άλωση της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων από τους Αραβες και το γεγονός ότι έφτασαν έως τα τείχη της Κωνσταντινούπολης απειλώντας την) Φυσικό ήταν η Βυζαντινή πολιτική να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ανακατάληψη της Κρήτης. Μετά από κάποιες αποτυχημένες απόπειρες, όπως πχ εκείνη του Γογγύλη, η Βασιλεύουσα αποφάσισε να τελειώνει με την υπόθεση της Κρήτης. Επί βασιλείας Ρωμανού Β με παραδυναστεύοντα και παρακοιμώμενο τον Ιωσήφ Βρίγγα, ανατέθηκε στον Μάγιστρο και στρατηγό Νικηφόρο Φωκά, τον μετέπειτα Αυτοκράτορα, η προετοιμασία και ηγεσία της εκστρατείας.

Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδος (961 – 1204)

Ετσι, οι Βυζαντινοί, τον Ιούλιο του 960 αποβιβάστηκαν στον κόλπο του Ηρακλείου (στα Ελληνοπεράματα) 3 χλμ δυτικά της πόλης. Ακολούθησε οκτάμηνη πολιορκία, στις 6 Μαρτίου του 961 κυρίευσαν την πόλη. Οι δυνάμεις του Νικηφόρου Φωκά, προβαίνοντας σε σφαγές λεηλάτησαν και έκαψαν την πόλη δίνοντας τέλος στο Εμιράτο της Κρήτης. Στην αρχή η πρωτεύουσα της Κρήτης μεταφέρθηκε στον οχυρό δίκορφο λόφο κοντά στον σημερινό Προφήτη Ηλία, ο οποίος έγινε γνωστός ως Τέμενος. ομως, η νέα τοποθεσία δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας πόλης, και έτσι άρχισε πάλι η εγκατάσταση στα ερείπια της Αραβικής πόλης και εξελλήνισαν το όνομά της σε Χάνδαξ. Ο Νικηφόρος Φωκάς μερίμνησε για την εγκατάσταση στην Κρήτη ευγενών, φεουδαρχικών οικογενειών από την Κωνσταντινούπολη για την εξύψωση του φρονήματος των Κρητών, τον έλεγχό τους και την επανασύσφιγξη των δεσμών με το Κράτος της Βασιλίδας. Την αυτή πολιτική επικυρώνει το Διάταγμα του Αλεξίου Β Κομνηνού (1182) με το οποίο εγκαθίστανται επίσημα στην Κρήτη, oι Αρχοντικές (Αρχηγικές) Οικογένειες, των γνωστών Δώδεκα Αρχοντόπουλων, Ιωάννη Φωκά (που επί Ενετοκρατίας το όνομα εξελίχθηκε σε Καλλιέργη και μετά Καλλέργη), Κωνσταντίνου Βαρούχα, Μαρίνου Σκορδύλη, Λέοντα Μουσούρου, Φίλιππου Γαβαλά, Ανδρέα Μελισσηνού, Θωμά Αρχολέο (Αρχολέοντος) Δημητρίου Βλαστού, Ευστρατίου Χορτάτζη, Νικηφόρου Αργυρόπουλου, Λουκά Λίτινα και Ματθαίου Καφάτου (Καλαφάτη) Μετά από αυτή την προσάρτηση ο Χάνδακας παρέμεινε πρωτεύουσα της Κρήτης, έδρα του Γενικού Διοικητή που έφερε το Βυζαντινό τίτλο Δουξ καθώς και μητροπολιτική έδρα. Την ίδια περίπου εποχή κτίζεται και ο ναός του Αγίου Τίτου (πρώτου επισκόπου Κρήτης) που είχε καταστραφεί προηγουμένως από τους Σαρακηνούς.

Ενετοκρατία (1204 – 1669)

Ο Λέων της Βενετίας σκέπει την Κρήτη. Το 1204 μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, τμήμα της Κρήτης παραχωρήθηκε αρχικά στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό ο οποίος και την εκχώρησε (πούλησε) στους Ενετούς, (στον Δόγη Ερρίκο Δάνδολο) Πριν όμως προλάβουν οι Ενετοί να εγκατασταθούν στην Κρήτη και την πρωτεύουσα Χάνδακα, έσπευσαν και την κατέλαβαν οι Γενουάτες, τους οποίους τελικά κατάφεραν να εκδιώξουν οι Ενετοί μετά από ένα επταετή πόλεμο που ακολούθησε, από το 1204 έως το 1210 Οι Ενετοί εγκαθιστώντας ένα φεουδαλικό και ταυτόχρονα δημοκρατικό σύστημα διοίκησης, κατά τα πρότυπά τους, διατήρησαν τον Χάνδακα πρωτεύουσα της νήσου και έδρα του Δούκα, γενικού διοικητού της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, παραφράζοντας το όνομα της πόλης σε Κάντικα, Κάντιγκα, Κάντιντα και τέλος Κάντια (Candia) όπως και επικράτησε και ως όνομα της νήσου με το επίσημο όνομα Βασίλειο ή Δουκάτο της Κάντια.

Ακολούθως οι Ενετοί ανήγειραν σπουδαία κτίρια με τα οποία λάμπρυναν την πόλη όπως το Δουκικό Ανάκτορο, το Μέγαρο του Αρχιστράτηγου, το Μέγαρο του Αρχιναύαρχου, το Μέγαρο του Λατίνου Αρχιεπισκόπου, το ναό του Αγίου Μάρκου, καθώς και άλλους ναούς, όπως του Αγίου Φραγκίσκου, της Παναγίας των Σταυροφόρων (συνολικά περισσότεροι από 120) την Ενετική Λέσχη (που κατεδαφίστηκε το 1904 και στη συνέχεια αναστηλώθηκε) την λεγόμενη κρήνη του Μοροζίνι (υδραγωγείο), τον ορθόδοξο ναό της Αγίας Αικατερίνης με συνεχιζόμενη τη Σιναιτική Σχολή λογίων και ζωγράφων. Το σημαντικότερο όμως Ενετικό έργο ήταν το περίφημο μέγα τείχος του Ηρακλείου, ή Ενετικά τείχη Ηρακλείου που περιέλαβε όλη την πόλη, όπως στο μεταξύ είχε αυτή αναπτυχθεί, καθιστώντας την το ισχυρότερο φρούριο της ανατολικής Μεσογείου. Αρχικά οι Ενετοί βελτίωσαν τις υπάρχουσες Αραβικές και Βυζαντινές οχυρώσεις, όμως ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε το 1303 αλλά και η ανακάλυψη της πυρίτιδας, τους ανάγκασε να κτίσουν το νέο αυτό τείχος, πάχους μέχρι 40 μ. σε ορισμένα σημεία, επταπρόμαχο και επτάπυλο, αποτελώντας τέλειο έργο οχυρωτικής. Τούτο άρχισε να κτίζεται μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) το έτος 1462 Κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του, το 1508 σημειώθηκε νέος μεγάλος σεισμός. Τελικά το έργο ολοκληρώθηκε μετά από 108 χρόνια, το 1570 από Ενετό μηχανικό. Το μεγαλύτερο μέρος του διατηρείται μέχρι και σήμερα. Από τη σπουδαία αυτή περιτείχιση οι Κρήτες αποκαλούσαν την πόλη Μέγα Κάστρο ή Μεγάλο Κάστρο ή Κάστρο, ονομασία που διατηρήθηκε για τρεις αιώνες και τους κατοίκους του Καστρινούς ή Μεγαλοκαστρινούς, ονομασία που διατηρείται έως σήμερα.

Αλλο περισπούδαστο επίσης έργο των Ενετών ήταν η κατασκευή του μεγάλου λιμένα του Χάντακα που δημιουργήθηκε στον αρχαίοΜμινωικό λιμενίσκο και μετέπειτα Βυζαντινό και Αραβικό. Η κατασκευή του λιμένα ξεκίνησε το 1523 και ολοκληρώθηκε μετά 17 χρόνια, το 1540. Ο λιμένας έφερε δύο λιμενοβραχίονες, ο μεγαλύτερος δεξιά του εισερχομένου, στην άκρη του οποίου κτίσθηκε μεγάλος πύργος καλούμενος Πύργος του Λέοντος, ή Μεγάλο Καστέλλι, ή Ρόκκα που σώζεται μέχρι σήμερα με το Τουρκικό όνομα Κούλες, ή Κουλές και ο μικρότερος λιμενοβραχίονας, αριστερά του εισερχομένου που κατέληγε και αυτός στον Μικρό Κουλέ. Στον δε μυχό του λιμένος κατασκευάστηκαν 12 νεώσοικοι για τη κατασκευή, επισκευή και φύλαξη των ενετικών πλοίων, των εξαρτήσεων και εφοδίων αυτών, μερικοί των οποίων σώζονται μέχρι και σήμερα.

Με τα παραπάνω βασικά έργα των Ενετών, αλλά και άλλα που αφορούσαν τόσο τον εξωραϊσμό της πόλης, όσο και τα νέα διοικητικά μέτρα που παράλληλα καθιερώθηκαν δεν άργησε ο Χάνδακας να εξελιχθεί σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο και να αποκτήσει τόση αίγλη που ποτέ πρωτύτερα δεν είχε γνωρίσει. Από τον λιμένα του, ο μεγαλύτερος τεχνητός που είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε στην ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούταν όλο το εμπόριο της Κρήτης, κυρίως εξαγωγικό προς Ευρώπη και Ασία, αποκαλύπτοντας έτσι την μεγάλη εμπορική οργάνωση της πόλης, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηριστεί ψυχή της Βενετίας.

Από το μέσο της περιόδου της Ενετοκρατίας, ο Χάνδακας συγκέντρωνε ήδη τα 2/5 σχεδόν του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης. Σύμφωνα με τη συστηματική καταγραφή του πληθυσμού της Μεγαλονήσου που επιχείρησε ο Πέτρος Καστροφύλακας, η περιφέρεια του Χάνδακα, μία από τις τέσσερις που είχαν δημιουργήσει οι Ενετοί, αριθμούσε, κατά το έτος 1575 τους 84158 κατοίκους, έναντι των 48790 των Χανίων, 46400 του Ρεθύμνου και 22312 της Σητείας. Βασικοί κάτοικοι του Χάνδακα ήταν οι έποικοι Ενετοί ευγενείς και άλλοι Λατίνοι υπάλληλοι του κράτους καθώς και έμποροι, Ελληνες γηγενείς, κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά και έποικοι από άλλες περιοχές των Ενετικών κτήσεων καθώς και κάποιοι Εβραίοι έμποροι. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Κρήτης την εποχή εκείνη αυξομειωνόταν από διάφορες αιτίες όπως επιδημίες αλλά και από εποικισμούς Ελλήνων, που σημειωνόταν τελευταία, από άλλες Ενετικές κτήσεις που καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς. Η πόλη είχε περίπου 25000 κατοίκους εντός των τειχών και 5000 εκτός των τειχών (περιοχή Μαρουλάς)

Το 1647 μΧ ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους, η οποία κράτησε 22 χρόνια και κόστισε τη ζωή σε 30000 Κρητικούς, Ενετούς και Ευρωπαίους και 120000 Οθωμανούς και εν τέλει έληξε με την παράδοση και συνθηκολόγηση της πόλης το 1669 στον Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ. Η πολιορκία του Ηρακλείου, για την άμυνα της οποίας συνασπίστηκαν όλα τα Χριστιανικά κράτη της εποχής (υπό τις εντολές του Πάπα της Ρώμης) είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία μένοντας στην ιστορία ως εποποιία, με τον τίτλο Siege of Candia (Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος) Μετά την παράδοση (6 Σεπτεμβρίου 1669) όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της πόλεως αποχώρησαν και ως πρόσφυγες μετοίκησαν στα Ιόνια νησιά, στη Βενετία, στη Δαλματία.

Πρώτη Οθωμανική περίοδος (1669 – 1830), Αιγυπτιοκρατία (1830 – 1841) Δεύτερη Οθωμανική Περίοδος (1841 – 1896)

Η πόλη αμέσως μετά την άλωση ήταν κατεστραμμένη, όμως οι Οθωμανοί, την επέλεξαν ως νέα τους πρωτεύουσα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής περιόδου η πόλη έγινε γνωστή και ως Μεγάλο Κάστρο ή Κάστρο. Ακολούθησαν περίοδοι ειρήνης, κινήματα, επαναστάσεις και σκληρές καταστολές εκ μέρους των Οθωμανών (Τούρκων) Παραδειγματικά αναφέρεται ότι στη μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου, την 24η Ιουνίου 1821 που έμεινε στη μνήμη του λαού σαν ο μεγάλος αρπεντές, οι εξαγριωμένοι Τούρκοι κατέσφαξαν το Μητροπολίτη Κρήτης Γεράσιμο Παρδάλη και πέντε Επισκόπους : τον Κνωσού Νεόφυτο, τον Χερρονήσου Ιωακείμ, τον Λάμπης Ιερόθεο, τον Σητείας Ζαχαρία και τον τιτουλάριο Επίσκοπο Διοπόλεως Καλλίνικο. Για δύο και περισσότερα χρόνια η Εκκλησία της Κρήτης έμεινε ακέφαλη. Λόγω των συνεχώς επαναστάσεων και του συνεχούς αιτήματος για ενωση με το νεοσύστατο Κράτος της Ελλάδας, η παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε (πούλησε) την Κρήτη το 1830 στην Αίγυπτο υπό την οποία παρέμεινε έως το 1841 Η περίοδος αυτή υπήρξε πιο ομαλή και πραγματοποιήθηκαν πολλά δημόσια έργα. Το 1851 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από την Οθωμανική Διοίκηση, από το Ηράκλειο στα Χανιά για αμυντικούς λόγους (λιμάνι της Σούδας) λόγω της μεγάλης πίεσης που δεχόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1856 το Ηράκλειο ισοπεδώθηκε από σεισμό. Από το 3620 σπίτια της πόλης, μόλις 18 κρίθηκαν κατάλληλα για κατοίκηση.

Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) Ενωση με την Ελλάδα

Οι Κρητικοί μην αντέχοντας την Τουρκική κατοχή επαναστάτησαν επανειλημμένα με κυριότερες επαναστάσεις το 1770 1821 1841 το 1858 το 1866 – 1869 και το 1897 – 1898 Το 1897 στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας κατέπλευσαν στην Κρήτη μοιράζοντας την Διοίκηση της νήσου. Τη διοίκηση του Ηρακλείου ανέλαβαν οι Βρετανοί. Στις 25 Αυγούστου 1898 έγινε προσπάθεια από ένα απόσπασμα Αγγλων να τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι του εκτελεστικού σύμφωνα με την απόφαση των τεσσάρων Ναυάρχων, αλλά οι Τούρκοι της πόλης αντέδρασαν και εξαγριωμένοι προχώρησαν σε σφαγή χριστιανών της πόλης, σε λεηλασίες και τελικά εμπρησμό τμήματος της πόλης. Για να σταματήσει η εξέγερση, ένα Βρετανικό πλοίο βομβάρδισε την πόλη. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Λυσίμαχος Καλοκαιρινός, υποπρόξενος της Βρετανίας στο Ηράκλειο, και 18 Βρετανοί στρατιώτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίστηκε αρχικά σε 1000 άτομα, αλλά μετέπειτα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 450 νεκρούς. Για τα επεισόδια καταδικάστηκαν σε θάνατο 17 σημαίνοντες ΤουρκοΚρητικοί, ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις υποχρέωσαν σε απομάκρυνση του Τουρκικού στρατού, η οποία ήταν και η οριστική. Τον Δεκέμβριο του 1913 κηρύσσεται επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ετσι, η Κρήτη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού κράτους.

Εγκατάσταση Μικρασιατών

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο Ελληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες που εμπλούτισαν τον τοπικό πολιτισμό. Προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και οι περισσότεροι από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, τα Αλάτσατα, το Νυμφαίο Ιωνίας, την περιοχή του Ικονίου, της Προύσας. Ακόμη, στις αφιχθείσες οικογένειες Ελλήνων προσφύγων περιλαμβάνονταν και αρκετές από την ανατολική Θράκη. Δημιούργησαν τους συνοικισμούς που φέρουν τα ονόματα των πόλεων της Μικράς Ασίας από όπου προήλθαν. Η υποδοχή των προσφύγων από τους Κρήτες ήταν φιλόξενη και η συμβίωση ειρηνική.

Στο Ηράκλειο βρίσκονται οι Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, (με 8000 φοιτητές) εδρεύει το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ FORTH) ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, καθώς και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κρήτης. Το ΤΕΙ Κρήτης είναι ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που αποτελείται από 400 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν υψηλή επίδοση και πάνω από 12000 ενεργούς φοιτητές. Συνολικά, υπάρχουν 8 σχολές ΑΕΙ και 11 σχολές ΤΕΙ Από το 1908 λειτουργεί στο Ηράκλειο η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, η οποία δημιουργήθηκε από τη δωρεά της βιβλιοθήκης του Δημητρίου Βικέλα και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με άλλες συλλογές.

Από το 1922 έως το 1937 λειτούργησε βιομηχανικός σιδηρόδρομος, που συνέδεε τον Κούλε Ηρακλείου με τον Ξηροπόταμο, με σκοπό την κατασκευή του λιμένα Ηρακλείου. Το καλοκαίρι του 2007 στο συνέδριο των απόδημων Κρητών, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, δύο έγκριτοι συγκοινωνιολόγοι, ο καταγόμενος από τις Γωνιές Μαλεβιζίου Γεώργιος Νάθενας και ο Βασίλης Οικονομόπουλος, πρότειναν την ανάπτυξη σιδηροδρόμου στη διαδρομή Χανιά Ρέθυμνο Ηράκλειο, διανυόμενη σε 50 λεπτά και με πρόβλεψη για επεκτάσεις προς Κίσσαμο, Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου Πεδιάδος και Αγιο Νικόλαο. Το 2000 εκπονήθηκε ανεκμετάλλευτη μελέτη η οποία προέβλεπε 2 γραμμές για το Tram Ηρακλείου, από τις οποίες η πρώτη, μήκους 8.6 χιλιομέτρων και 17 στάσεων, θα συνέδεε το Παγκρήτιο Στάδιο με το Αεροδρόμιο και η δεύτερη, μήκους 5.6 χιλιομέτρων και 10 στάσεων, θα συνέδεε το κέντρο του Ηρακλείου με την Κνωσό. Στις 20/9/2018 ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα γίνει διερευνητική μελέτη σκοπιμότητας για το Tram.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, με υψηλές όμως ελάχιστες ημερήσιες θερμοκρασίες. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αγγίζει τους 28 – 30C Για παράδειγμα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία για το μήνα Ιούλιο είναι 28.6C ενώ αντίστοιχα για την Αθήνα είναι 34.5C και για τη Θεσσαλονίκη 32.9C Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η ημερήσια απόκλιση μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του έτους είναι κατά μέσο όρο μικρότερη από 10C ενώ τους χειμερινούς, ιδιαίτερα, μήνες η απόκλιση συνήθως δεν ξεπερνάει τους 5C

Αγιος Πέτρος των Δομινικανών
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης
Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Κρητικής Σχολής
Η Λότζια που στεγάζει το Δημαρχείο δίπλα από την πλατεία Λιονταριών
Ενετικό φρούριο Κούλες στο λιμάνι του Ηρακλείου
Ναός του Αγίου Τίτου επί της οδού 25ης Αυγούστου
Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη
Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά
Μικρή εκκλησία του Αγίου Μηνά
Ναός του Αγίου Ματθαίου
Ναός της Παναγίας των Σταυροφόρων
Αρμένικος Ναός
το Μέγαρο Φυτάκη, το πρώτο πολυόροφο κτίριο από ενισχυμένο σκυρόδεμα στην Κρήτη, το οποίο κτίστηκε το 1926 – 1930
Οθωμανικά κονάκια και αρχοντικά οικία Χρονάκη, κονάκι Μπέη Σεκεριά, κονάκι Μιρτζά Εφέντη, κονάκι Σάμη Μπέη
Μικρό Σαράι
Μποδοσάκειο Εκπαιδευτήριο
Μονή Ακρωτηριανής
Η τριλογία των Οθωμανικών Στρατώνων, στην οδό Δικαιοσύνης.
Η πλατεία Λιονταριών με την κρήνη Μοροζίνι.
Ενετικά τείχη Ηρακλείου, συνολικού μήκους 7.5 χιλιομέτρων
Η Πύλη Ιησού (Καινούρια Πόρτα) που λειτουργεί ως μουσείο για το Νίκο Καζαντζάκη
Η Πύλη Παντοκράτορα (Χανιόπορτα)
Η είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου στην οδό Δικαιοσύνης
Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσού και Ιωνίας
Πλατεία Κορνάρου, όπου βρίσκεται η Ενετική κρήνη Μπέμπο και η Οθωμανική κρήνη Χατζή Ιμπραήμ Αγά ή Σεμπίλ
ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο
Το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης
το Μνημείο Μικρασιατών και το άγαλμα του Ηρόδοτου στη Νέα Αλικαρνασσό
το Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Προσκόπων Μικράς Ασίας
Αγορά στην οδό 1866
Πεζοδρομημένη οδός 25ης Αυγούστου
Η συνοικία του Λάκκου και η συνοικία Ανάληψη
Πλατεία Ελευθερίας ή τρεις Καμάρες
Πεζοδρομημένες οδοί Κοραή, Δαιδάλου, Χάνδακος
Το μεγάλο κηποθέατρο (Καζαντζάκης) το μικρό κηποθέατρο (Χατζηδάκις)
Θερινό κινηματογράφος Βηθλεέμ

Προσωπικότητες

Λογοτεχνία

Έλλη Αλεξίου (1894–1988), συγγραφέας
Ρέα Γαλανάκη (1947–σήμερα), συγγραφέας
Άρης Δικταίος (1919 -1983), ποιητής και μεταφραστής
Μηνάς Δημάκης (1913-1980), ποιητής
Giritli Ali Aziz Efendi (1749–1798), συγγραφέας και διπλωμάτης
Οδυσσέας Ελύτης (1911–1996), ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ποίησης
Λιλή Ζωγράφου (1922–1998), δημοσιογράφος, συγγραφέας
Γαλάτεια Καζαντζάκη (1881-1962), συγγραφέας
Νίκος Καζαντζάκης (1883 – 1957), συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, μεταφραστής, κ.ά.
Πέδρο δε Κάνδια (1485–1542), συγγραφέας και στρατιωτικός (Ισπανική Βασιλική Φρουρά)
Ιωάννης Κονδυλάκης (1862–1920), συγγραφέας
Βιτσέντζος Κορνάρος (1553–1613), συγγραφέας γεννημένος στη Σητεία αλλά παντρεύτηκε και έζησε στο Χάνδακα (Ηράκλειο)
Κατίνα Παϊζη (1911-1996), ποιήτρια
Στέφανος Σαχλίκης (1330-1391), ποιητής
Tess Fragoulis, Ελληνοκαναδή συγγραφέας
Αριστοφάνης Χουρδάκης (1933 – 2017), συγγραφέας, ερευνητής, λαογράφος (ο παραμυθάς της Κρήτης)

Επιστήμονες και μελετητές

Μάρκος Μουσούρος (1470-1517), μελετητής και φιλόσοφος
Φραγκίσκος Μπαρόκιος (1537–1604), μαθηματικός και αστρονόμος
Μάξιμος Μαργούνιος (1549-1602), μελετητής, θεολόγος, ποιητής και συγγραφέας, κύριος επίσκοπος Κυθήρων
Ιωσήφ Σολομών Ντελμέντιγκο (Joseph Solomon Delmedigo, 1591-1655), ραβίνος, συγγραφέας, γιατρός, μαθηματικός και μουσικός θεωρητικός
Γεράσιμος Βλάχος (1607-1685), μελετητής
Νικόλαος Καλιάκης (1645-1707), Έλληνας μελετητής και φιλόσοφος
Νικολό Κομνηνός Παπαδόπουλος (Niccolò Comneno Papadopoli, 1655-1740), δικηγόρος, ιστορικός και βιβλιοθηκονόμος
Ανδρέας Μουσάλος (Andreas Musalus, περ. 1665-1721), Έλληνας καθηγητής μαθηματικών, φιλόσοφος και θεωρητικός της αρχιτεκτονικής
Συμεών Φίλιππος Στρατηγός (περίπου 1733-1824), Έλληνας μαθηματικός και εμπειρογνώμονας της ναυτικής επιστήμης, του οποίου η οικογένεια ήταν από το Ηράκλειο (Candia)
Σπύρος Κόκοτος (1933-σήμερα), αρχιτέκτονας
Νικόλαος Παναγιωτάκης (1935-1997), βυζαντινολόγος
Γιώργος Γραμματικάκης (1939– ), φυσικός, πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας, πολιτικός
Φώτης Καφάτος (1940-2017), βιολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, πρώτος πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας
Ιωσήφ Σηφάκης (1946– ), καθηγητής πληροφορικής, αποδέκτης του βραβείου Turing για το 2007
Μιχαήλ Ν. Κατεχάκης (1952-), καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών και επιχειρησιακής έρευνας
Μανώλης Χατζιδάκις, αρχαιολόγος

Zωγραφική και Γλυπτική

Άγγελος Ακοτάντος (…-1450), αγιογράφος, ζωγράφος
Ιωάννης Ακοτάντος (….- 1513), αγιογράφος, ζωγράφος
Ανδρέας Ρίτζος (1422–1492), αγιογράφος, ζωγράφος
Ανδρέας Παβίας (1440 – 15..), αγιογράφος, ζωγράφος
Άγγελος Πιτζαμάνος (Β΄ μισό 15ου – Α΄ μισό 16ου αι.), αγιογράφος, ζωγράφος
Θεοφάνης ο Κρητικός (1490 – 1559), αγιογράφος, ζωγράφος
Θεοφάνης ο Κρητικός (π. 1500-1559), αγιογράφος
Μιχαήλ Δαμασκηνός (1530/35–1592/93), αγιογράφος
Γεώργιος Κλώντζας (1540–1607), αγιογράφος, ζωγράφος
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541–1614), αναγεννησιακός ζωγράφος
Εμμανουήλ Τζάνες (1610–1690) αγιογράφος, ζωγράφος
Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837–1907), ζωγράφος
Θεόδωρος Πουλάκης (1622–1692) αγιογράφος, ζωγράφος
Ιωάννης Παρμακέλλης (1932–), γλύπτης

Κινηματογράφος, Θέατρο, Θέαμα

Γιώργος Ανεμογιάννης (1919-2005), σκηνογράφος, ενδυματολόγος, διακοσμητής
Ρίκα Διαλυνά (1934 – ), ηθοποιός
Ίλυα Λιβυκού (1919-2002), ηθοποιός
Νταίζη Μαυράκη (1935-2018), β΄επιλαχούσα Μις Υφήλιος
Σαπφώ Νοταρά (1907-1985), ηθοποιός
Αλέκα Παΐζη (1909-2009), ηθοποιός
Λένα Πλάτωνος (1951- ), μουσικός, πιανίστρια και συνθέτρια ηλεκτρονικής μουσικής.
Χρήστος Πολίτης (1942– ), ηθοποιός
Γιάννης Σμαραγδής (1946– ), σκηνοθέτης και συγγραφέας
Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Ελένη Μενεγάκη (1969), τηλεπαρουσιάστρια

Μουσική

Ρένα Κυριακού (1918 – 1994), πιανίστρια
Φραγκίσκος Λεονταρίτης (1518–1572), αναγεννησιακός συνθέτης
Χρήστος Λεοντής (1940– ), μουσικοσυνθέτης
Μανώλης Λιδάκης (1961– ), τραγουδιστής
Γιάννης Μαρκόπουλος (1939– ), μουσικοσυνθέτης
Νίκος Ξυλούρης (1936 – 1980) τραγουδιστής, συνθέτης (έζησε στο Ηράκλειο)
Μανώλης Ρασούλης (1945–2011), συνθέτης, τραγουδιστής
Μαρίνα Σάττι (1986 -), τραγουδίστρια, συνθέτιδα, ηθοποιός
Νότης Σφακιανάκης (1959– ), τραγουδιστής

Αθλητισμός

Νίκος Μαχλάς (1973– ), ποδοσφαιριστής
Μιχάλης Σηφάκης (1984– ), ποδοσφαιριστή
Γιώργος Σαμαράς (1985– ), ποδοσφαιριστής

Πολιτική

Αριστείδης Στεργιάδης (1861–1950), ύπατος αρμοστής Σμύρνης
Λεωνίδας Κύρκος (1924–2011), πολιτικός
Μανόλης Δρεττάκης (1934– ), οικονομολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής και πολιτικός
Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (1955– ), νομικός, επιχειρηματίας και πολιτικός

Νόμος

Ρωμύλος Κεδίκογλου (1940), Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ελλάδος

Ιεροσύνη, Κλήρος

Πέτρος Φίλαργος ή Φιλάρετος (1339–1410), Καρδινάλιος, Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, μετέπειτα Πάπας Ρώμης Αλέξανδρος Ε΄
Μάξιμος Μαργούνιος (1549–1602), Επίσκοπος Κυθήρων, λόγιος και συγγραφέας
Μελέτιος Πηγάς (1550–1601), Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης γης Αιγύπτου
Κύριλλος Λούκαρις (1572–1638), Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης
Τίτος Ζωγραφίδης (1859–1933), Μητροπολίτης Κρήτης, συγγραφέας
Θεόδωρος Χορευτάκης (1954– ), Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Μόδα

Μαρία Σπυριδάκη (1984), μοντέλο μόδας και τηλεοπτική παρουσιάστρια

Λοιποί

Κωνσταντίνος Κορνιακτός (Konstanty Korniakt, 1517-1603), έμπορος και πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη Λβιβ
Μίνωας Καλοκαιρινός (1843-1907), αρχαιοδίφης, ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού
Αντώνιος Ε. Τσιριγωτάκης (1942– ), συγγραφέας, λεξικογράφος Κρητικού ιδιώματος ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ 2008

Ευεργέτες

Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, ευεργέτες της πόλης
Δημήτριος Βικέλας (1835 – 1908), συγγραφέας, δωρητής της Βιβλιοθήκης του στην πόλη (δεν κατάγεται και δεν έζησε στην πόλη)

Το Ηράκλειο ήταν μία από τις πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες 2004. Επίσης, στο Ηράκλειο έλαβε χώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών Κ19 2015 Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης περιλαμβάνουν τα στάδια και γήπεδα: Το Παγκρήτιο Στάδιο, στη συνοικία Λίντο δυτικά του κέντρου, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 26000 θεατών. Κοντά βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο, χωρητικότητας 1400 θέσεων. Το Γήπεδο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, στη συνοικία Καμίνια, έδρα του ΟΦΗ Το στάδιο Ελευθερίας, το οποίο βρίσκεται στην τάφρο των Ενετικών τειχών, ανάμεσα στους προμαχώνες Βηθλέεμ και Παντοκράτορα. Πάνω στον προμαχώνα Μαρτινέγκο βρίσκεται το γήπεδο του Εργοτέλη. Αθλητικοί σύλλογοι του Ηρακλείου περιλαμβάνουν τους: ΟΦΗ (Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου), του οποίου το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδας (το 1987) ενώ αγωνίστηκε στην Α Εθνική. ΠΑΕ Εργοτέλης, η δεύτερη ομάδα του Ηρακλείου χρονικά που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική. Ηράκλειο ΟΑΑ του οποίου το τμήμα καλαθοσφαίρισης αντρών έχει αγωνιστεί στην Α1 Μπάσκετ.

[adrotate group="1"]
[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="1"]

Hotel Molos

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. It is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel

Hotel Roula

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. It is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel

Ξενοδοχεία / Hotels

[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="5"]
[adrotate group="6"]
Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!