KAKOPETRIA CYPRUS

Kakopetria Κακοπετριά

Κακοπετριά Κύπρος

Άγιος Νικόλαος της Στέγης Η εκκλησία αυτή είναι μια από τις εννέα εκκλησίες του Τροόδους που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco με τίτλο «Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος». Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO]], κυρίως για τις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό της και οι οποίες αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής.

Η Κακοπετριά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 1200 κατοίκους. Βρίσκεται στην κοιλάδα της Σολέας, στις παρυφές της οροσειράς του Τροόδους. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 667 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Καρκώτη, 63 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας και 52 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού.

Ονομασία 1η εκδοχή Λένε ότι ήταν ένα ανδρόγυνο το οποίο ήταν νιόπαντρο και περπατούσαν στο παλιό χωριό της Κακοπετριάς. Σε ένα σημείο ήταν μια μεγάλη πέτρα. Κύλησε και πλάκωσε το ζευγάρι. Την πέτρα την κόλλησαν και την έβγαλαν κακιά πέτρα. Σιγά σιγά βγήκε το Κακοπετριά (κακιά και πέτρα). Υπάρχει παραλλαγή της εκδοχής αυτής που λέει ότι πάνω σ’ αυτή την πέτρα έπρεπε να καθίσει το ανδρόγυνο μετά την τέλεση του γάμου. Σε μια περίπτωση η πέτρα κύλησε και πλάκωσε το ανδρόγυνο. Οι κάτοικοι την ονόμασαν Κακόπετρα και έτσι πήρε το χωριό το όνομα Κακοπετριά. Υπάρχει ακόμη μια παραλλαγή των εκδοχών αυτών που λέει πως κάθε ανδρόγυνο έπρεπε να καθίσει πάνω στην πέτρα για να προκόψει, να στεριώσει και να γίνει πέτρα.
2η εκδοχή Ήταν ένας άντρας που είχε δυο παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Πέτρο. Ο Παναγιώτης ήταν καλός και ο Πέτρος κακός. Ο Παναγιώτης πήγε σε μια περιοχή, αφού τσακώθηκε με τον αδελφό του, και το χωριό που έμεινε ονομάστηκε Καλοπαναγιώτης. Ο Πέτρος έμεινε στο χωριό, που ονομάστηκε Κακοπετριά επειδή έμεινε ο κακός Πέτρος. Υπάρχει μια παραλλαγή της εκδοχής αυτής που λέει ότι ήταν κάποιος άρχοντας της Μαραθάσας που είχε τρεις γιους, το Νίκο, τον Παναγιώτη και τον Πετρή. Ο Πετρής, ο πιο μικρός, ήταν πολύ ζωηρός, άτακτος, νευρικός και τόσο ανυπόφορος που τα άλλα αδέλφια του τον είχαν βαρεθεί. Έτσι ο πατέρας αναγκάστηκε να τον στείλει στην άλλη πλευρά του βουνού να ζήσει. Έφτασε ο Πετρής στην περιοχή του παλιού χωριού. Ήταν ο πρώτος οικιστής. Από το όνομα Πετρής και το κακός το χωριό πήρε το όνομα Κακοπετριά

Άγιος Νικόλαος της Στέγης Η εκκλησία αυτή είναι μια από τις εννέα εκκλησίες του Τροόδους που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco με τίτλο «Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος». Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO]], κυρίως για τις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό της και οι οποίες αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής. Κατά την περιγραφή του Μπάρσκι (Ιούλιος 1735), η μονή «έχει ένα πολύ παλαιόν ναόν ωραίας αρχιτεκτονικής μετά τρούλου, ο οποίος είναι αόρατος εκ των έξω, διότι ο όλος ναός είναι κεκαλυμμένος διά μεγάλης [δευτέρας] ξυλίνης στέγης μετά κεράμων, ένεκεν της χιόνος και των πάγων». Ο ναός με κεραμοπλαστικό διάκοσμο, ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Ο νάρθηκας προστέθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, και η δίρριχτη στέγη, απ’ όπου και η προσωνυμία «της Στέγης», χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Διασώζονται θαυμαστής τέχνης τοιχογραφίες. Οι αρχικές χρονολογούνται στον 11ο και στον 12ο αιώνα, επαναζωγραφίσεις και νέες ζωγραφίσεις έγιναν στον 13ο αιώνα και στον 14ο έγιναν δύο νέες ζωγραφίσεις. Το έτος 1633 ζωγραφίστηκαν οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Στον 17ο αιώνα χρονολογείται το εικονοστάσιο του ναού. Τα βημόθυρα και οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου Νικολάου είναι έργα του ιερογράφου Παύλου. Δικά του έργα ίσως είναι ο σταυρός και τα λυπηρά. Επιγραφές του 17ου και του 19ου αιώνα αναφέρονται σε ανακαινιστικές εργασίες.

Ο τουρισμός στην Κακοπετριά άρχισε ν’ αναπτύσσεται μετά το 1918. Μέχρι τότε, η περιοχή του νέου χωριού αποτελείτο από περιβόλια, ελαιώνες και λίγα φυλλοβόλα δέντρα. Πριν από πολλά χρόνια, η περιοχή της νέας Κακοπετριάς ανήκε στην Ιερή μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ύστερα πέρασε στα χέρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το 1922, η Αρχιεπισκοπή διαχώρισε την έκταση αυτή σε 120 οικόπεδα, που μοιράστηκαν στους κατοίκους με κλήρο. Από τότε, άρχισε η δεντροφύτευση του νέου χωριού με πανύψηλα και δροσερά πλατάνια, καθώς επίσης και η δεντροφύτευση της μέχρι σήμερα φημισμένης «Πλατείας» του χωριού. Το υγιεινό κλίμα της Κακοπετριάς, το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το πλούσιο πράσινο, τα δροσερά και γάργαρα νερά, η αρχαία λαϊκή κληρονομιά που μπορεί να την θαυμάσει κάποιος αν επισκεφτεί την περιοχή της Παλιάς Κακοπετριάς, φυσικό ήταν να τραβήξουν την προσοχή αρκετών πλούσιων οικογενειών για παραθερισμό και εξοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προέλευση των ξένων αυτών οικογενειών στην κοινότητα, πρέπει να αναζητηθεί πολύ πίσω, γύρω στα 1918, όπου οι πρώτοι περιηγητές έφταναν στο χωριό μας με άμαξες και έμεναν στα σπίτια που νοίκιαζαν.

Οι αρχαίες βυζαντινές εκκλησίες, όπως το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Περαχωρίτη, η αρχαία εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο παραδοσιακός Μύλος, είναι μερικά από τα μοναδικά αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στην κοινότητα. Ως βασικούς συντελεστές για την επιτυχία της τουριστικής κίνησης στην κοινότητα Κακοπετριάς, μεταξύ άλλων μπορούμε να θεωρήσουμε, τη ζεστή φιλοξενία που διακρίνει τους κατοίκους της, τη σωστή συμπεριφορά, την άμεμπτη εξυπηρέτηση, την συνειδητή προσπάθεια για καλή καθαριότητα, τη σωστή οικοδομική ανάπτυξη που γίνεται από πολλούς κατοίκους του χωριού και ένα σωρό άλλες ανέσεις με τα ξενοδοχεία και τα πολλαπλής χρήσης τουριστικά κέντρα. Παρ’ όλο που μέσα στα εξήντα περίπου χρόνια τουριστικής ζωής οι κάτοικοι της κοινότητας, έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την «τουριστική συνείδηση», σε αρκετά σημεία ακόμα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, για ένα υγιές τουριστικό κλίμα της κοινότητας. Με λίγη ακόμα προσπάθεια από τους κατοίκους της και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, η κοινότητα της Κακοπετριάς δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, τα αρμόδια γραφεία Τουρισμού και πάρα πολλά ιδιωτικά τουριστικά γραφεία, διαφημίζουν με τουριστικά φυλλάδια και χάρτες, τόσο τις φυσικές ομορφιές, όσο και τον ανεκτίμητο θησαυρό, που λέγεται «Παλιά Κακοπετριά»

Στην Κακοπετριά υπάρχει μια ποδοσφαιρική ομάδα, ο ΠΑΟΚ Κακοπετριάς, που αγωνίζεται στο αγροτικό πρωτάθλημα. Έχει ως έδρα το Κοινοτικό Στάδιο Κακοπετριάς. Παλαιότερα υπήρχε και η ΑΕΚ Κακοπετριάς, η οποία διαλύθηκε αν και έφτασε μέχρι την Β΄ Κατηγορία.

[adrotate group="1"]
[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="1"]

Hotel Molos

Hotel Molos is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Molos

Hotel Roula

Hotel Roula is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Roula

Ξενοδοχεία / Hotels

[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="5"]
[adrotate group="6"]
Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!