PEIRAIAS ATTIKI GREECE

Peiraias Πειραιάς

Πειραιάς Αττική Ελλάδα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο ενώ η ανέγερσή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1895, διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Στο Δημοτικό Θέατρο εμφανίστηκαν, κατά καιρούς, οι γνωστότεροι ελληνικοί θίασοι, τo Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά

Ο Πειραιάς (αρχαία ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη, μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας και διαθέτει το σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο Πειραιάς συμπεριλαμβάνεται στο Δήμο Πειραιώς, ο οποίος σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 έχει έκταση 10,9 τ. χμ. και πληθυσμό 163.688 κατοίκους, κάτι που τον καθιστά τον πέμπτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας μετά τις συγχωνεύσεις που προκάλεσε το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς αποτελείται από τον ομώνυμο δήμο και ακόμα τέσσερις δήμους (Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Δήμος Περάματος), με συνολικό πληθυσμό 448.997 κατοίκους[1] και έκταση 50,4 τ.χμ., και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας πρωτευούσης. Αν υπολογιστεί ως ξεχωριστή πόλη, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Το κέντρο του Πειραιά απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας αποτελεί ιστορικό επίνειο.

Ο Πειραιάς στη σύγχρονη εποχή είναι το σημαντικότερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας[εκκρεμεί παραπομπή] και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της ελληνικής οικονομίας[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο (σε επιβατική κίνηση) λιμένα της Ευρώπης,[2] συνδέοντας ακτοπλοϊκά την πρωτεύουσα με τα νησιά του Αιγαίου και αποτελώντας ένα σημαντικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια εντός της Μεσογείου.

Ο Πειραιάς σύμφωνα με τον Στράβωνα αλλά και σύγχρονων γεωλογικών μελετών ήταν κάποτε νησί το οποίο ενώθηκε με την Αττική μετά τις αποθέσεις του Κηφισού αλλά και άλλων ρεμάτων της περιοχής.[3][4]
Αναπαράσταση του Πειραιά κατά την αρχαιότητα, 19ος αιώνας

Κατά τον Σουίδα υπήρξε κατά την τεταρτογενή περίοδο της ιστορίας νησί ενώ η πρωτοελλαδική ζωή στην πόλη εμφανίζεται γύρω στο 3000 π.Χ. Η περιοχή του Πειραιά φαίνεται να κατοικείται ήδη από τη νεολιθική περίοδο και έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής στην κλασική εποχή, όταν ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά σε δήμο, αποτελώντας συγκεκριμένα έναν από τους δήμους του άστεως της αρχαίας Αθήνας, και επιλέχθηκε ως το επίνειο της αθηναϊκής πόλης-κράτους. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος παρακμής όπου ο Πειραιάς ερημώθηκε κατά καιρούς, φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα και την μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους στην Αθήνα το 1834, οπότε ξεκίνησε μια περίοδος ανάπτυξης της πόλης, με την σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της και τον άρτιο πολεοδομικό της σχεδιασμό με βάση το σύστημα που εφάρμοσε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος στον σχεδιασμό του αρχαίου Πειραιά, που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι και σήμερα.
Σιδηροδρομικός Σταθμός

Ο Πειραιάς είχε προταθεί το 1832 από τον Gutensohn, αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας η οποία θα επεκτεινόταν σταδιακά προς την Αθήνα,[5] αλλά τελικά έγινε το αντίστροφο αφού επιλέχθηκε η Αθήνα για πρωτεύουσα και ο Πειραιάς αργότερα ενσωματώθηκε στην περιφέρεια πρωτευούσης.

Άμεσες πηγές για τη μελέτη της ιστορίας και τοπογραφίας του Πειραιά αποτελούν οι διάφορες επιγραφές, ευρήματα αρχαίων τάφων, θεμέλια ναών, νεωσοίκων, κτιρίων και τειχών και αρχαίων λιμενικών έργων, σε συνδυασμό πάντα με τις περικοπές αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στον Πειραιά, σπουδαιότεροι των οποίων ήταν οι: Θουκυδίδης, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Ισοκράτης, Πλάτων, Λυκούργος, Δημοσθένης, Ηρόδοτος και Πολυδεύκης. Ο αρχαιότερος όμως αυτών ο Διόδωρος ο περιηγητής (4ος αιώνας π.Χ.) ήταν αυτός που πρώτος συνέγραψε για την Αττική, τον οποίον και ακολούθησε ο Ηλιόδωρος που συνέγραψε έργο εκ 15 βιβλίων για τα μνημεία της Αθήνας.
Όνομα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα ονόματα που έλαβε κατά καιρούς τόσο η πόλη του Πειραιά όσο και ο λιμένας της είναι κατά σειρά:
Ονομασίες πόλης

«Πειραιεύς» (αρχαίοι χρόνοι μέχρι και τελευταία επίσημη ονομασία).
«Δράκος»
«Πειραιάς» (Στέφανος ο Βυζάντιος και σύγχρονη δημοτική)
«Πειραίας», «Περαίας», ή «Περαιάς», (κατά δημώδεις ονομασίες). Επίσης σε κείμενα του προηγούμενου αιώνα απαντώνται: «Πιραιάς», ή «Πιρεάς», ακόμη και «Πειρεάς», «Πειρέας», «Πιρέας» και «Περέας» ή «Περεάς». Σε όλες τις περιπτώσεις που τονίζονταν στη λήγουσα λάμβανε περισπωμένη.

Ονομασίες λιμένα
Ο «Λέων του Πειραιά» (αντίγραφο)

«Λιμήν του Πειραιώς» ή απλώς «Λιμήν» (αρχαίοι χρόνοι – τελευταία αρχαιολογική άποψη).
«Κάνθαρος» ή «Λιμήν Κανθάρου» (ομοίως αρχαίοι χρόνοι).
«Κωφός λιμήν» (μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο – τελευταία αρχαιολογική άποψη).
«Λιμήν Αθηνών».
«Λιμήν Λέοντος» ή γνωστότερα «Πόρτο Λεόνε», που είναι & η διεθνής ονομασία του στους ναυτικούς χάρτες. Τον 17ο αιώνα ένα λιοντάρι από μάρμαρο, δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού και ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν οι ταξιδιώτες όταν έφταναν στο λιμάνι. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει ανακατασκευή από τον γλύπτη Γεώργιο Μέγκουλα. Το πρωτότυπο κλάπηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι (Morozini) και βρίσκεται στη Βενετία.
«Πόρτο Δράκο» ή «Πόρτο Δρακόνε» (επί Καταλανών).
«Πόρτο της Αθήνας» (Μελέτιος).

Επίσης κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, Μεσαίωνα, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, έλαβε τα παρακάτω ονόματα:

“Athenarum portus”.
“Porto dei Setine”.
“Portus de Sithines”, ή “Sithines”.
“Porto Leone”, ή “Porto Draco”, ή “Porto Dracone”.
«Ασλάν Λιμάνι» (πριν και κατά το 1821)

Ετυμολογία
To Mικρολίμανο και στο βάθος το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Μαρίνα Ζέας στο Πασαλιμάνι Πειραιώς

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς προκειμένου να ενισχύσουν το νησιωτικό χαρακτήρα του Πειραιά ετυμολογούν τη λέξη «Πειραιεύς» εκ του «περαιεύς» (με εναλλαγή του ε σε ει). Πειραιεύς σημαίνει ο πορθμεύς (περαιόω = περνώ αντίκρυ), δηλαδή αυτός που αναλαμβάνει διαπόρθμευση από τη Φαληρική ακτή στην απέναντι όχθη της νήσου του Πειραιά. Κατά τους Δραγάτση Ι. και Χατζή Α. το όνομα από προσηγορικό μετεβλήθει αργότερα σε τοπωνυμικό, (συνδυάζοντας το φαρμακώ (φάρμακο – φαρμακεύς) και βάπτω (βαφή – βαφεύς). Έτσι ο Πειραιάς δηλώνει επάγγελμα όπως τα τοπωνύμια Πέραμα, Γαλατάς κ.λπ. Στην αρχαία ελληνική «πορθμεύς» λεγόταν όχι μόνο πειραιεύς αλλά και πειραιός (Σ. Βυζάντιος). Στη ετυμολογία αυτή συμφωνούν και οι J. Schmidt και K. Wahrman (1929). Τέλος η άποψη αυτή ενισχύεται από την ονομασία Πειραιός που λεγόταν επίσης ο λιμένας της αρχαίας Κορίνθου που σήμαινε επίσης πορθμεύς.

Κατ΄ άλλους η ονομασία Πειραιεύς παράγεται από το «πέραν» (εις την αντιπέραν) επειδή στην αρχαιότητα μεσολαβούσε τόπος ελώδης, (το λεγόμενο «αλίπεδον»), όπως επίσης λέγονταν ομοίως οι αντιτακτές όχθες π.χ.:

Περαία Παλαιστίνης, πέραν του Ιορδάνη ποταμού.
Περαία, έναντι Τενέδου και Μυσίας.
Περαία Κορίνθου (σημερινή Περαχώρα).
Περαία Συρίας, της οποίας οι κάτοικοι λέγονταν Πειραιείς.
Περαία Σμύρνης (προάστιο της Σμύρνης).

Κατόπιν των παραπάνω ο Α. Χατζής υποστηρίζει ότι και στη σημερινή διάλεκτο οι ονομασίες Περεάς, ή Περαιάς και Περέας ή Περαίας δεν αποτελούν βαρβαρισμό παραπέμποντας στο λεξικό Pape-Benseler στη λέξη Πειραιεύς.


Σύγχρονος Πειραιάς
Αξιοθέατα & Μουσεία
Άποψη του Πειραιά από το λόφο του Προφήτη Ηλία σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Σηράγγιο ή Σηραγγείο ή Σπηλιά του Παρασκευά: Υπόγειο κατασκεύασμα μέσα σε βράχους που βρίσκεται πίσω από την πλαζ “Βοτσαλάκια”. Το σπήλαιο αυτό λέγεται πως ήταν ιερό, αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Σήραγγο και πιθανολογείται πως αργότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως «Ασκληπιείο» και ως «Πορφυρείο» ενώ έχει πολλά υπόγεια διαμερίσματα.

Σπηλιά της Αρετούσας, στο λόφο της Καστέλλας.

Νησίδα Κουμουνδούρου, μεταξύ Μικρολίμανου (πρώην Τουρκολίμανου) και λιμένα Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι) της Καστέλλας.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος συνολικής επιφάνειας περίπου 1850 τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή της Φρεαττύδας στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Αποτελεί το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά συνολικής επιφάνειας 1394 τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου. Παρουσιάζει πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας φιλοξενώντας σημαντικότατα ιστορικά εκθέματα.

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων: Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων βρίσκεται εντός του σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά στο λιμάνι.

Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας: Το Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού βρίσκεται εντός του Δημοτικού Θεάτρου.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Στην Πινακοθήκη υπάρχουν σημαντικά έργα των Μαλέα, Βολανάκη, Λύτρα, Λαζαρή, Βυζαντίου, Γεραλή, Κοκότση κ.ά. καθώς υπάρχει και μεγάλη συλλογή 80 γλυπτών του Καστριώτη.
Θέατρα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο ενώ η ανέγερσή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1895, διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Στο Δημοτικό Θέατρο εμφανίστηκαν, κατά καιρούς, οι γνωστότεροι ελληνικοί θίασοι, τo Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του φιλοξενήθηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη.
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)
Εσωτερική άποψη του Βεάκειου

Το Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, πρώην Σκυλίτσιο, βρίσκεται στον λόφο της Καστέλλας (Προφήτη Ηλία) και είναι μορφής αρχαίου θεάτρου. Το Βεάκειο κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1969 επί δημαρχίας Αριστείδη-Αλέξανδρου Σκυλίτση του παππού του οποίου Ομηρίδου Σκυλίτση (επίσης δημάρχου Πειραιά) έφερε το όνομα. Το 1976 μετονομάστηκε σε “Βεάκειο” προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη ο οποίος είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι περίπου 2000 θεατών όπου και οργανώνονται πολλές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.
Μενάνδρειο Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)

Το Μενάνδρειο Δημοτικό Θέατρο (πρώην Δελφινάριο) είναι λυόμενου τύπου, θερινό θέατρο, σε μορφή αρχαίου θεάτρου, σε αντιγραφή του αντίστοιχου που υπήρχε στον άλλοτε βασιλικό και σήμερα εθνικό κήπο. Βρίσκεται στη περιοχή του Νέου Φάληρου, κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σ’ αυτό παρουσιάζονται κυρίως «επιθεωρήσεις» από μεγάλους θιάσους τους θερινούς μήνες και είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
Άλλα θέατρα

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 στον Πειραιά λειτουργούσαν επίσης το “Αρχαίο Θέατρο” που έδινε παραστάσεις η Δόρα Στράτου, το “Πειραϊκό θέατρο” του δήμου Πειραιά (θερινό) που είχε ανακατασκευασθεί επίσης από τον Σκυλίτση και που αργότερα κατεδαφίστηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε μικρό πάρκο (έναντι του ΥΕΝ), το θέατρο Παλλάς (χειμερινό), το θέατρο Πειραϊκού Συνδέσμου (χειμερινό), το Χριστιανικό θέατρο της Ζωής (επίσης χειμερινό), καθώς και άλλες θεατρικές σκηνές μεγάλων εκπαιδευτηρίων (Πλάτωνα, Γαλλικής Σχολής κ.λπ.) και κάποιων κινηματογράφων (π.χ. Αττικόν, Ολύμπιον κλπ.)
Εκκλησίες
Ο Καθεδρικός Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Πειραιά.
Ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, Πολιούχου του Πειραιά.

Στον Πειραιά υπάρχει σημαντικός αριθμός ιερών ναών[6], οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι:

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος
Ο Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος ([πολιούχος) ιστορικός ναός
Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Ο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου
Ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας
Ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Ο Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου
Ο Ι.Ν. Αγίου Νείλου

Δείτε σχετικά Ιεροί Ναοί Μητρόπολης Πειραιώς
ΜΜΕ

Στον Πειραιά εδρεύουν και στεγάζονται ο τηλεοπτικός σταθμός εθνικής και πανελλαδικής εμβέλειας ΣΚΑΪ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του ομίλου ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100.3, Μελωδία FM 99.2 και ΣΠΟΡ FM 94.6, ο Atlantis FM του Μιχάλη Χάνδακα, η Πειραϊκή Εκκλησία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Κανάλι 1 του δήμου Πειραιώς, τα Παραπολιτικά FM 90.1 (πρώην 902 Αριστερά) καθώς και οι τοπικές εφημερίδες Εν Πειραιεί, Δημοτικό Μέλλον, Τα Νέα του Σαρωνικού, Νέος Λόγος, Κοινωνική και άλλες.

Αξίζει να επισημανθεί πως το πρώτο ελληνικό μη κρατικό κανάλι στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο συνδρομητικό κανάλι αργότερα ήταν το κανάλι του Δήμου Πειραιά μεταδίδοντας από τον λόφο του Προφήτη Ηλία με τον διακριτικό τίτλο TV Plus.
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Στον ευρύτερο Πειραιά λειτουργούν:

146 Δημόσια Νηπιαγωγεία
146 Δημόσια Δημοτικά
62 Δημόσια Γυμνάσια
58 Δημόσια Λύκεια
3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Στο Δήμο Πειραιά λειτουργούν:

54 Δημόσια Νηπιαγωγεία
60 Δημόσια Δημοτικά από τα οποία ένα Πειραματικό (Ράλλειος Δημοτικό)
22 Δημόσια Γυμνάσια από τα οποία τα 2 είναι Πειραματικά και ένα Εσπερινό
22 Δημόσια Λύκεια (Η Ράλλειος που είναι από τα ελάχιστα σχολεία θηλέων της Ελλάδας) από τα οποία 1 εσπερινό και 2 πειραματικά (η Ιωνίδειος που είναι το δεύτερο σχολικό κτήριο που χτίστηκε στο νεότερο Πειραιά το 1845-47 με δωρεά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη και βρισκόταν στο χώρο που στεγάζεται το σημερινό σχολείο «Ιωνίδειος σχολή» και το Ζάννειο)
1 Ναυτικό Λύκειο
1 Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο
1 Αθλητικό Λύκειο
2 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
7 ΕΠΑ.Λ από τα οποία 1 εσπερινό
2 ΕΠΑ.Σ
2 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Αθλητισμός

Αθλητικά σωματεία του Πειραιά:

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π
Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ.
Πειραϊκός Σύνδεσμος
Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς
Α.Ε. Νικαίας
Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία
Α.Ο. Ιωνικός Νίκαιας
Α.Ο. Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ
Γ.Ν.Ο. Άρης Νίκαιας
Όμιλος Ερετών

Μεταφορές
Ναυτιλιακές μεταφορές

Κύριο λήμμα: Λιμάνι Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου, έχει τέσσερις τερματικούς. Ο πρώτος είναι ο επιβατικός, ο οποίος δέχεται πλοία και καράβια από την Κρήτη, το Αιγαίο Πέλαγος, και τον Αργοσαρωνικό αλλά και κρουαζιερόπλοια από άλλες χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Το 2007, ο επιβατικός τερματικός είχε συνολικά 21.522.917 επιβάτες. Ο δεύτερος, είναι ο τερματικός για αυτοκίνητα και άλλα οχήματα, ο οποίος το 2007 είχε 612.840 αυτοκίνητα, 260.605 φορτηγά και 9.920 λεωφορεία. Ο τρίτος, είναι ο εμπορικός τερματικός, στον οποίο εμπορικά πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς τον Πειραιά. Έχει χωρητικότητα 900.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο προβλήτες ενώ υπάρχει και μια τρίτη υπό κατασκευή. Ο τέταρτος είναι ο τερματικός για φορτίο ο οποίος έχει χωρητικότητα 180.000 τετραγωνικά μέτρα και ετήσιο φορτίο 25.000.000 τόνους.
Αστικές μεταφορές

Η πόλη εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από λεωφορεία, τρόλεϊ, τη γραμμή 1 του μετρό, τον προαστιακό, το τραμ Αθήνας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ και μελλοντικά από την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό.
Προαστιακός

Ο σταθμός Πειραιά του ΟΣΕ είναι η αφετηρία της γραμμής Πειραιά-Χαλκίδας του Προαστιακού της Αθήνας, ο οποίος ενώνει τον Πειραιά με την Αθήνα, τις Αχαρνές ακόμα και τη Χαλκίδα. Διαθέτει μία πλευρική αποβάθρα και δύο αποβάθρες μορφής νησίδας. Στην παλαιότερή του μορφή διέθετε και μηχανοστάσιο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.
Μετρό και Τραμ

Ο σταθμός του μετρό στον Πειραιά, το Μέγαρο των ΗΣΑΠ επί της πλατείας Οδησσού, αποτελεί σήμερα τερματικό σταθμό της γραμμής γραμμή 1, του μετρό της Αθήνας. Το 2018 προβλέπεται σύνδεση του σταθμού και με τη γραμμή 3 του μετρό μέσω της υπό κατασκευή επέκτασης Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο.

Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης και η επέκταση του τραμ της Αθήνας προς τον Πειραιά από την άνοιξη του 2013. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013 ανάμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρεία Θεμέλη Α.Ε. και είχε ύψος 61,5 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.[7] H γραμμή του τραμ στον Πειραιά θα είναι μονής τροχιάς, δηλαδή τα τραμ θα διέρχονται από κάθε στάση προς μία μόνο κατεύθυνση.[8]
Λεωφορεία και τρόλεϊ

Κύριο λήμμα: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

Στον Πειραιά καταλήγουν και ξεκινούν διάφορες λεωφορειακές γραμμές αλλά και γραμμές τρόλεϊ. Το δίκτυο των αστικών λεωφορείων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη Αθήνα. Με 280 γραμμές, εξυπηρετούνται μετακινήσεις από τα προάστια προς τα κέντρα του Πειραιά και της Αθήνας και αντίστροφα, μετακίνηση από και προς σταθμούς του Μετρό, σύνδεση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και πλήθος ακόμα μετακινήσεων. Τα τρόλεϊ, παρομοίως συνδέουν τον Πειραιά με την κεντρική Αθήνα και τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των δύο αυτών πόλεων. Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η Ο.ΣΥ. Α.Ε.
Οδικές μεταφορές

Στον Πειραιά, μπορεί να μην υπάρχει έντονο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά υπάρχουν δρόμοι που συνδέουν την πόλη με την Αθήνα και άλλες περιοχές της Αττικής, ωστόσο υπάρχει ένας δρόμος που συνδέει τον Πειραιά με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο δρόμος αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ (Πειραιώς – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων). Ξεκινάει από τα σύνορα του Πειραιά με το Παλαιό Φάληρο, κατευθύνεται προς την Αθήνα και αργότερα προς τη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, από τον Πειραιά περνάνε και δύο εθνικές οδοί. Η πρώτη είναι η εθνική οδός 56, που συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα. Η δεύτερη είναι η εθνική οδός 56α, η οποία συνδέει τον Πειραιά με το Κερατσίνι και τον Σκαραμαγκά στα δυτικά και το Παλαιό Φάληρο στα ανατολικά.
Κλίμα

Το κλίμα του Πειραιά σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1960-2004 είναι θερμό ημίξηρο κατά την Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν. [9] Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ο καθαρός ουρανός στην μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, τα μεγάλα σε διάρκεια φθινόπωρα, η αρκετή υγρασία κυρίως τους χειμώνες και τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα είναι σπάνιες και όποτε συμβαίνουν είναι συνήθως ασθενείς ενώ οι μεγάλες βροχοπτώσεις κυμαίνονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Απριλίου.
Αδελφοποιημένες Πόλεις

Η πόλη του Πειραιά έχει αδελφοποιηθεί με τις παρακάτω πόλεις:

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία Ρωσία – 1965
Μασσαλία, Flag of France.svg Γαλλία – 1984
Ουόρστερ, Μασαχουσέτη, Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Οστράβα, Τσεχία Τσεχία
Βαλτιμόρη, Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Γκαλάτσι, Ρουμανία Ρουμανία – 1985
Βάρνα, Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Σαγκάη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα – 1985
Ροσάριο, Flag of Argentina.svg Αργεντινή

Προξενικές Αρχές

Στον Πειραιά υφίστανται τα ακόλουθα Προξενεία χωρών:

Φινλανδία Φινλανδία
Σενεγάλη Σενεγάλη
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
Flag of Latvia.svg Λετονία
Νορβηγία Νορβηγία
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
Μάλτα Μάλτα

Flag of Poland.svg Πολωνία
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές
Flag of Liberia.svg Λιβερία
Κύπρος Κύπρος
Κολομβία Κολομβία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Πρόσωπα

Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης (1784-1872), μέλος της Φιλικής Εταιρείας και δήμαρχος Πειραιά
Ιωάννης Α. Μιαούλης (1850-1913), στρατιωτικός
Αλέξανδρος Πάλλης (1851-1935), λογοτέχνης και μεταφραστής
Θεόδωρος Βελλιανίτης (1863-1935), δημοσιογράφος, φιλόλογος και πολιτικός
Αθανάσιος Ν. Μιαούλης (1868-1936), στρατιωτικός και πολιτικός
Ευάγγελος Δαμάσκος (1874-1929), ηθοποιός
Μιχαήλ Ρινόπουλος (1881-1959), πολιτικός, δήμαρχος Πειραιά
Αλέξανδρος Χριστόφης (1882-1953), ζωγράφος
Αιμίλιος Βεάκης (1884-1951), ηθοποιός
Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968), αρχιτέκτονας
Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933), ζωγράφος
Ευάγγελος Παπανούτσος (1900-1982), παιδαγωγός, ακαδημαϊκός και πολιτικός
Γιάννης Ανδριανόπουλος (1900-1952), αθλητής
Γεώργιος Ανδριανόπουλος (1903-1980), αθλητής και πολιτικός, δήμαρχος Πειραιά
Ματθαίος Παπαθεοδούλου (1903-1943), ζωγράφος
Φίλιππος Κουράντης (1904-1952), ποδοσφαιριστής
Ντίνος Ανδριανόπουλος (1905-1962), αθλητής
Μιχάλης Λεκκός (1905-1970), ποδοσφαιριστής
Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014), φιλόλογος
Αριστείδης Σκυλίτσης (1908-2006), δήμαρχος Πειραιά κατά την περίοδο της Χούντας
Βασίλης Ανδριανόπουλος (1908-1989), αθλητής
Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), ζωγράφος
Βαγγέλης Χέλμης (1910-1980), ποδοσφαιριστής
Λεωνίδας Ανδριανόπουλος (1911-2011), αθλητής
Γιάννης Χέλμης (1912-1981), ποδοσφαιριστής
Σπύρος Κοντούλης (1915-1944), ποδοσφαιριστής
Δέσπω Διαμαντίδου (1916-2004), ηθοποιός
Μάριος Πλωρίτης (1919-2006), κριτικός, μεταφραστής και συγγραφέας
Διονύσης Μινάρδος (1922-1992), ποδοσφαιριστής
Γιάννης Παπασπύρου (1922-2010), Δήμαρχος Πειραιά, Υπουργός, Πρόεδρος Ομίλου Ερετών
Νίκος Ζαχαρίου (1923-2007) βαθύφωνος
Νίκος Βασταρδής (1924-2012), ηθοποιός
Αλέξης Πάρνης (1924), λογοτέχνης
Θανάσης Βέγγος (1926-2011), ηθοποιός και σκηνοθέτης
Ανδρέας Μουράτης (1926-2000), ποδοσφαιριστής
Νίκος Λεκατσάς (1926), ποδοσφαιριστής
Ιωάννης Ρωμανίδης (1927-2001), θεολόγος
Στάθης Μανταλόζης (1929-1993), ποδοσφαιριστής
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος (1929)
Κώστας Μουρσελάς (1932), συγγραφέας
Μέλπω Ζαρόκωστα (1933), ηθοποιός
Κωστούλα Μητροπούλου (1933-2004), συγγραφέας
Δημήτρης Παπαμιχαήλ (1934-2004), ηθοποιός
Μίμης Κουγιουμτζής (1936-2003), σκηνοθέτης
Ανδρέας Μπάρκουλης (1936), ηθοποιός
Κωνσταντίνος Σημίτης (1936), οικονομολόγος και πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας
Γιάννης Καλαμίτσης (1939-2013), συγγραφέας, στιχουργός και παραγωγός ραδιοφώνου
Μάρθα Καραγιάννη (1939), ηθοποιός
Έλλη Φωτίου (1940), ηθοποιός
Τόλης Βοσκόπουλος (1940), τραγουδιστής και ηθοποιός
Δούκισσα (1941-2010), τραγουδίστρια
Τόνια Μαρκετάκη (1942-1994), σκηνοθέτης
Σωτήρης Παπαπολίτης (1942), πολιτικός
Κώστας Καστανάς (1943), ηθοποιός
Γιώργης Μασσαβέτας (1944), δημοσιογράφος
Ανδρέας Ανδριανόπουλος (1946), πολιτικός επιστήμονας και πολιτικός
Στέλιος Βαμβακάρης (1947), μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής
Γιώργος Χρονάς (1948), συγγραφέας και ποιητής
Γιώργος Νταλάρας (1949), τραγουδιστής
Μαλβίνα Κάραλη (1952-2002), δημοσιογράφος και συγγραφέας
Γιάννης Κυράστας (1952-2004), ποδοσφαιριστής και προπονητής
Τάκης Σπετσιώτης (1954), σκηνοθέτης και συγγραφέας
Σπύρος Παπαδόπουλος (1955), ηθοποιός
Ελευθερία Αρβανιτάκη (1956), τραγουδίστρια
Γιώργος Κιμούλης (1956), ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής
Παντελής Θαλασσινός (1958), μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής
Πέτρος Μαντούβαλος (1959), πολιτικός
Λουκία Ρικάκη (1961), σκηνοθέτης
Μάκης Δελαπόρτας (1962), ηθοποιός και συγγραφέας
Παναγιώτης Φασούλας (1963), πρώην Δήμαρχος Πειραιά, Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, Αθλητής
Λένα Αλκαίου (1965), τραγουδίστρια
Μαντώ (1966), τραγουδίστρια
Υρώ Λούπη (1971), ηθοποιός
Γρηγόρης Γεωργάτος (1972), ποδοσφαιριστής
Γεωργία Δρόσου, πρώτη αναπληρωματική σταρ Ελλάς και δεύτερη μις Ιντερνάσιοναλ 1992
Σάσα Μανέτα, τηλεπαρουσιάστρια, στιχουργός
Βίκυ Μιχαλονάκου, δημοσιογράφος

Παραπομπές
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 για το Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας
Piraeus by Maritime Database
Άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Geology(Αγγλικά)
Άρθρο του in.gr
Επτά Ημέρες, ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Η Καθημερινή, Κυριακή 30 Απριλίου 1995.
Ιεροί Ναοί Πειραιά
«Κατασκευή Επεκτάσεων ΤΡΑΜ». Αττικό Μετρό Α.Ε.. Ανακτήθηκε στις 14 Oκτωβρίου 2013.
«Έργα Τραμ στον Πειραιά – Α΄ Φάση». Χάρτης Τραμ. Αττικό Μετρό Α.Ε.. Ανακτήθηκε στις 14 Oκτωβρίου 2013.[adrotate group="1"]
[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="1"]

Hotel Molos

Hotel Molos is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Molos

Hotel Roula

Hotel Roula is the ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. Hotel Amaryllis is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple of Afaia , a few kilometers away is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking – Free WiFi – Kitchen – Iron – Washer – Fire Extinguisher – Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel Roula

Ξενοδοχεία / Hotels

[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="5"]
[adrotate group="6"]
Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!