RETHYMNO CRETE GREECE

Rethymno
Ρέθυμνο

Ρέθυμνο Κρήτη Ελλάδα

Ρέθυμνο με την Καλλιθέα με τις εκκλησίες και τα παλιά εργοστάσια. Ρέθυμνο με τον δημοτικό κήπο και τα μουσεία. Η Φορτέζα με το οχυρό και τα μνημεία διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου. Τα τεμένη, η παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και το καρναβάλι του Ρεθυμνου κάθε χρόνο. Κρήτη άλλων εποχών και ανθρώπων.

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης. Εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 34300 κατοίκους (απογραφή 2011) Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 5ο αιώνα και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς, και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα. Αξιόλογες μαρτυρίες δεν υπάρχουν μέχρι το 1204 οπότε οι Ενετοί αγόρασαν από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου ολόκληρη την Κρήτη έναντι 10000 αργυρών μάρκων. Τότε αρχίζει η περίοδος της Ενετοκρατίας, η οποία φτάνει μέχρι το 1669 Οι Ενετοί αρχικά εξεδίωξαν τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε και εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Το 1538 ο Χαϊρεντίν (Khair Ad Din) Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης) ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου και κουρσάρος των ακτών της Αλγερίας (Μπαρμπαριάς) επιτέθηκε στο νησί. Οι Ενετοί αποφάσισαν να κατασκευάσουν ορισμένα οχυρωματικά έργα. Περιέβαλαν την πόλη με τείχος (σήμερα ολοσχερώς κατεστραμμένο) αφήνοντας όμως την από θαλάσσης πλευρά εκτεθειμένη. Ηταν εύκολο έτσι για τον πειρατή Ολουτζ Αλή να την κατακτήσει το 1562 Οι Ενετοί διαπιστώνοντας το σφάλμα τους, αφού τον εξεδίωξαν, κατασκεύσαν το περίφημο κάστρο της Φορτέτζας, σωζόμενο σήμερα. Η Φορτέτζα αποτελεί το έμβλημα του Ρεθύμνου. Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική άνθηση. Πολλοί Ρεθυμνιώτες καλλιτέχνες και λόγιοι εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Βενετία. Σημαντικές προσωπικότητες είναι ο Μάρκος Μουσούρος, ο Ζαχαρίας Καλλέργης (Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν) ο ο Γεώργιος Χορτάτσης (Ερωφίλη, Γύπαρις, Πανώρια)

Η περίοδος αυτή της ακμής διακόπηκε απότομα, όταν το 1669 η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι οδήγησαν την πόλη σε μαρασμό. Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 η Κρήτη ξεσηκώθηκε. Οι Τούρκοι απάντησαν με σφαγές των αμάχων σε διάφορες πόλεις, με πρώτη αυτή στις Κυδωνίες Χανίων την 15 Μαΐου 1821 Παρακινημένοι από αυτό το επεισόδιο, οι Τούρκοι του Ρεθύμνου έκαναν το ίδιο. Μέσα στην πόλη έσφαξαν πάνω από εκατό άοπλους Ελληνες. Μέχρι εξήντα άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Περιβόλια και πολλούς άλλους στα χωριά Μαγουλά και Μαρουλά. Στα χωριά γύρω από το Ρέθυμνο σκοτώθηκαν περί τους 500 Έλληνες. Χωρίς δυσκολία οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο του σπηλαίου του Μελιδονιού, στο οποίο είχαν καταφύγει περίπου 370 άτομα. Οι Τούρκοι πέταξαν αναμμένα υλικά στην είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο από ασφυξία οι έγκλειστοι. Το 1866 ξέσπασε νέα επανάσταση. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός αυτής της επανάστασης είναι το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866) Με την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης (1897) η πόλη άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται. Κατασκευάστηκαν έργα υποδομής. Η άφιξη και εγκατάσταση χιλιάδων Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων, άνω των 6000 στο Ρέθυμνο και στα περίχωρά του, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1922 – 1925 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.

Η Καλλιθέα είναι περιοχή του Ρεθύμνου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης κοντά στην παραλία και συνορεύει με τα Περιβόλια. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει ανοικοδομηθεί. Σημεία αναφοράς είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πεταλιώτη και η περιοχή της ΒΙΟ, παλαιού εργοστασίου επεξεργασίας πυρήνα. Ο Μασταμπάς είναι η ανηφορική γειτονιά της πόλης. Ο δημοτικός κήπος βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων. Η νέα πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκεται το μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, το Σπίτι Πολιτισμού, το Ωδείο (Τζαμί Νερατζέ) ο Αγιος Φραγκίσκος και το Λαογραφικό Μουσείο. Η Φορτέτζα είναι το Ενετικό οχυρό της πόλης, έργο του 16ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς. Η κατασκευή του έγινε σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Σφόρτσα Παλαβιτσίνι. Για την ανοικοδόμησή του δούλεψαν υποχρεωτικά 107142 Κρητικοί, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 40205 επιταγμένα ζώα. Το οχυρό της Πύλης Φορτέτζας, γνωστό ως Ριβελίνο, είναι πενταγωνικό οχύρωμα στην ανατολική πύλη και χτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την κατάληψη της πόλης. Υπολείμματα των οχυρωματικών έργων είναι η Μεγάλη Πόρτα, Porta Guora, της οποία ελάχιστα μέρη διατηρούνται μέχρι σήμερα. Αλλα μνημεία είναι η κρήνη Rimondi, ο Αγιος Φραγκίσκος, η Εκκλησία της Santa Maria, η Μονή της Αγίας Βαρβάρας, η Loggia του Ρεθύμνου, η Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής.

Τέμενος Ιμπραΐμ Χαν. Αρχικά ήταν Ενετικός καθεδρικός ναός αλλά κατά την Οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε Ισλαμικό τέμενος αφιερωμένο στον Σουλτάνο Ιμπραίμ Χαν. Τέμενος του Βελί Πασά ή Μασταμπά. Είναι μνημείο του 17ου αιώνα. Τέμενος του Γκαζί Ντελί Χουσείν Πασά ή Νερατζέ. Αρχικά ήταν ο ναός Σάντα Μαρία ο οποίος το 1646 μετατράπηκε σε Ισλαμικό τέμενος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου στεγάζεται σε ένα πενταγωνικό κτίριο ακριβώς μπροστά στη κεντρική πύλη της Φορτέτζας. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς για να προστατεύσουν την είσοδο του κάστρου. Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού και αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της προϊστορικής και της ιστορικής εποχής. Το Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται σε ένα συντηρημένο Βενετσιάνικο κτίριο, μοναδικό υπόδειγμα της αστικής κατοικίας αυτής της εποχής, το οποίο χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής. Σε αυτό το μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ένα σοβαρό αριθμό αντιπροσώπων της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, κύρια μαλάκια, ψάρια και σπόγγους. Η Δημοτική Πινακοθήκη Κανακάκης φιλοξενείται σε ένα Βενετσιάνικο κτίριο, στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από τη Φορτέτζα. Μόνιμη έκθεση με τίτλο Σπήλαια, Μνημεία Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, φιλοξενείται στην οδό Πατελάρου 14 περιοχή Μικρή Παναγία.

Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου βρίσκονται ιεροί ναοί: Εισόδια της Θεοτόκου, Αγία Βαρβάρα, Αγιος Αντώνιος, Αγιοι Απόστολοι, Κυρία των Αγγέλων, Αγιος Γεώργιος (Γρότα) Αγία Αικατερίνη, Αγιοι Θεόδωροι, Αγιος Σπυρίδων, Τέσσερις Μάρτυρες Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αποτελεί επαρχία του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Αναφέρεται ότι οι κωδωνοκρουσίες μέσα στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, περιλαμβανομένου του Ρεθύμνου, επιτράπηκε μόλις περί τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισε η ανέγερση κωδωνοστασίων. Η Αγία Βαρβάρα έσωσε την πόλη από πολλές επιδημίες, οι Ρεθυμνιωτές την θεωρούν πολιούχο τους. Οι Τέσσερις Νεομάρτυρες μαρτύρησαν το 1824 και καταθιώθηκαν αμέσως ως Αγιοι στη συνείδηση των Ρεθύμνιων, που αργότερα τους αναγνώρισαν ως προστάτες της σύγχρονης πόλης. Στο τέμπλο του Ναού υπάρχουν εικόνες του Φώτη Κόντογλου. Ο Τίμιος Σταυρός. Ο χώρος του λόφου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του, υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, όταν ακόμα η πόλη παρέμενε μικρή και άσημη.

Το Φεβρουάριο πραγματοποιείται το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι. Την ίδια περίοδο, λίγο νωρίτερα, διοργανώνεται από τους Ρεθυμνιώτες το Κυνήγι Θησαυρού στο Ρέθυμνο, ένα ομαδικό παιχνίδι ιστορικών γνώσεων. Η πόλη επενδύει ιδιαίτερα στον τουρισμό, κλασσικό και εναλλακτικό, διαθέτει μεγάλο δίκτυο ξενοδοχειακών μονάδων. Η πόλη προσφέρεται για ενδιαφέρουσες βόλτες. Περιηγηθείτε με τα πόδια στα σοκάκια της παλιάς πόλης αλλά και στην υπόλοιπη πόλη, η οποία μάλιστα προσφέρει και δίκτυο ποδηλατόδρομων. H πόλη διαθέτει λιμάνι, χώρους πρόσδεσης σκαφών αναψυχής, μαρίνα. Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Yπάρχει σύνδεση με πλοίο για Πειραιά και για Σαντορίνη.

[adrotate group="1"]
[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="1"]

Hotel Molos

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. It is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel

Hotel Roula

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side and in the country lanes of the area. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road, 30 meters away. A sandy beach is about 150 meters away. Θα χαρούμε να μας τηλεφωνήσετε, για να σας περιγράψουμε την αγάπη μας για την περιοχή και το ξενοδοχείο μας. Ειμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με την διαμονή σας. It is an entire modern villa on the beach! It has 6 bedrooms / 13 guests / 13 beds / 3 baths! The villa is set in a very quiet part north west of the island and on the waterfront, on about 4 acres of land. The location of the villa is unique, as it is very close to the port of Aegina, yet in the country side. The sea is just across the country lane. Aegina has a wonderful warm climate with lots of sun, warm clear waters for swimming, a lovely picturesque city port, with lots of restaurants, bars, shops and open air cinemas. The villa is very spacious, decorated in a casual, cozy style. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away. There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe. Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

  • Phone: 00308888888 / 00309999999
  • WebSite: Hotel

Ξενοδοχεία / Hotels

[adrotate group="2"]
[adrotate group="3"]
[adrotate group="5"]
[adrotate group="6"]
Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!