SPETSES ARGOSARONIKOS GREECE

Spetses
Σπέτσες

Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί. Σπέτσες χωρίς αυτοκίνητα. Σπέτσες καταπράσινες. Σπέτσες με αγώνες δρόμου, με εκδηλώσεις, με πλούσια κοσμική ζωή. Σπέτσες με τζιτζίκια και τζατζίκι. Σπέτσες με άσπρους τοίχους, με κεραμίδια, με αρχοντικά. Σπέτσες κοντά στην Αθήνα και απέναντι απο τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Σπέτσες νησί του ήλιου.

Οι Σπέτσες, είναι ένα ιστορικό νησί κοντά στην Αργολική χερσόνησο, δεξιά της εισόδου του Αργολικού κόλπου. Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα από τους Ενετούς αφού το ονόμασαν Ιζόλα Ντι Σπέτζια, που σημαίνει Νησί Των Αρωμάτων λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν. Βρίσκεται σε απόσταση 1.5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Από το Πόρτο Χέλι αναχωρούν καθημερινά ιπτάμενα δελφίνια και πλοιάρια για τις Σπέτσες. Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπετσών απαρτίζουν τέσσερις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Αγιος Ιωάννης, το Μικρό Μπούρμπουλο και το Πετροκάραβο.

Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Πιτυόνησος και Πιτυούσα. Το σημερινό όνομά της, το πήρε από τους ναυτικούς του Μεσαίωνα, Καταλανούς, Γενουάτες και Ενετούς. Κατα άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από το Πέτσα (Πετσιώτες) που φέρεται ως Αρβανίτικος γλωσσικός αναγραμματισμός του αρχαίου ονόματος Πιτυούσα. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας οι Σπέτσες περιήλθαν στους Ενετούς (1220 – 1460) και εξ αυτών στους Τούρκους. Τον 17ο αιώνα ο πληθυσμός της ήταν κυρίως Αρβανίτες Χριστιανοί που είχαν εγκατασταθεί από τον 15ο αιώνα που αυξήθηκε στη συνέχεια με αποίκους από τις ακτές της Λακωνίας και της Τσακωνιάς, Τυρό και Λεωνίδιο της Αργολίδας και την Ερμιονίδα, που ακολούθησαν νεότερες εποικίσεις τον 18ο αιώνα.

Ο αρχικός Μεσαιωνικός οικισμός ήταν βορειοδυτικά της σημερινής πόλης, σημερινή θέση Καστέλι, όπου υπήρχε Ακρόπολη επί λόφου (σημερινή θέση, ο ναός του Αγίου Βασιλείου) Οι κάτοικοι των Σπετσών έλαβαν μέρος στον ΡωσοΤουρκικό πόλεμο (1770) και υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους Τούρκους. Μετά όμως 5 έτη (1774 – 1775) αμνηστεύθηκαν από τους Τούρκους. Τότε οι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία και έκτισαν την σημερινή πόλη. Την φιλοπατρία τους όμως οι Σπετσιώτες την έδειξαν και το 1790 όταν έσπευσαν να βοηθήσουν τον Λάμπρο Κατσώνη, που για την πράξη τους αυτή υπέστησαν πάλι νέα καταστροφή από τους Τούρκους.

Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα Σπετσιώτικα πληρώματα αποκαλούνταν Τζαμουτζαλήδες έναντι των Υδραίικων που αποκαλούνταν Σουλουτζαλήδες, που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά Αλή. Την περίοδο 1821 – 1832 οι Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική επανάσταση. Οι Σπετσιώτες πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 2η και 3η (Κυριακή του Λαζάρου) Απριλίου του 1821 με μεγάλη τελετή και κανονιοβολισμούς. Κατά τον σύγχρονο της επανάστασης Ομηρίδη Σκυλίτση, αυτό έγινε στις 26 Μαρτίου. Ο Σπετσιωτικός στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία Σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς.

Την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους ηρωικά ονόματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Χατζηγιάννης Μέξης και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ονόματα τα οποία σήμερα κατέχουν υψηλή θέση στην Ελληνική ιστορία. Το 1822 ο Τουρκικός στόλος κατευθύνεται προς τον Αργολικό κόλπο, με τελικό προορισμό το Ναύπλιο, σε μια ύστατη προσπάθεια ανεφοδιασμού του οχυρού. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο στόλος εμφανίζεται ανατολικά των Σπετσών, μεταξύ Σπετσοπούλας και Τρικερίου και ο τρινήσιος στόλος των Σπετσών, της Υδρας και των Ψαρών, υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, κινείται προς αντιμετώπιση των Τούρκων. Σύμφωνα με τον ιστορικό Χατζηανάργυρο, στην ναυμαχία που ακολούθησε μεταξύ των δυο στόλων, πήραν μέρος 140 και πλέον πλοία.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή εμφανίζεται ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ο οποίος καταφέρνει να εισέλθει στο κέντρο του Τουρκικού σχηματισμού. Η ηρωική αυτή πράξη του Σπετσιώτη ναυτικού είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του Τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας στην περιοχή του φάρου των Σπετσών. Σήμερα το νησί των Σπετσών, γιορτάζει το ιστορικό αυτό γεγονός με το φεστιβάλ της Αρμάτας, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις και κλιμακώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών, μπροστά στο νέο λιμάνι του νησιού. Επίσης στο νησί γιορτάζει και η Παναγιά η Αρμάτα.

Μετά το τέλος της επανάστασης και με την δημιουργία του Ελληνικού κράτους, οι Σπέτσες επισκιάζονται από την οικονομική ανάπτυξη των Αθηνών. Αρχίζουν να παρακμάζουν ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο και παράλληλα μειώνεται ο πληθυσμός τους. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχίζει ο εκσυγχρονισμός του νησιού και η αναβάθμισή του σε θέρετρο της αφρόκρεμας της Αθηναικής κοινωνίας, κυρίως με πρωτοβουλία του εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Αναργύρου, γόνου πλούσιας Σπετσιώτικης οικογένειας εφοπλιστών. Αυτός είχε μεταναστεύσει παλιότερα σε μικρή ηλικία, το 1868 στην Αμερική λόγω οικονομικής δυσχέρειας αλλά το 1899 επιστρέφει πλέον ως ισχυρός μεγαλέμπορος καπνού και αρχίζει το έργο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αγαπημένου του νησιού. Εκτός άλλων, πευκοφυτεύει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, που μέχρι τότε δεν είχε σημαντική βλάστηση, χτίζει το πρώτο υδραγωγείο και το διάσημο ξενοδοχείο Ποσειδώνειο, που εγκαινιάζεται το 1914 και έχει ως πρότυπα πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλίας.

Το 1927 γίνεται η έναρξη της λειτουργίας της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, η οποία πραγματικά ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού. Η σχολή υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων και υπήρξε έμπνευση του Βενιζέλου, προσωπικού φίλου του Ανάργυρου. Λειτούργησε μέχρι το 1983 με Ελληνες και αλλοδαπούς μαθητές. Από το 1983 σε ένα από τα κτίρια της Σχολής λειτουργεί το Λύκειο του νησιού ενώ σε άλλα κτίρια φιλοξενήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σπετσών και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Παράρτημα του ΤΕΙ Πειραιά) Οι προσπάθειες αυτές της αναβάθμισης των Σπετσών από τον Σωτήριο Ανάργυρο απέδωσαν, αλλά οι καρποί των έργων του αρχίζουν πραγματικά να φαίνονται από τη δεκαετία του 60 και του 70 όταν Ελληνες και ξένοι, αναγνωρίζοντας τις Σπέτσες ως ιδανικό παραθεριστικό προορισμό, συρρέουν στο νησί, αυξάνοντας έτσι με τη πάροδο του χρόνου τη κίνηση και τη τουριστική αξία του. Παράλληλα, εύποροι αγοράζουν και ανακαινίζουν πολλά από τα εγκαταλελειμένα αρχοντικά του νησιού. Τα έσοδα από το τουρισμό σταδιακά μεταμορφώνουν τις Σπέτσες από ένα ήσυχο νησί σε έναν από τους πλέον δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς όπου καλοδιατηρημένα αρχοντικά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνυπάρχουν με την ζωντάνια των τουριστών και της πλούσιας νυχτερινής ζωής.

Οι Σπέτσες έχουν σχήμα ωοειδές, περίμετρο ακτογραμμής 11 μιλίων, έκταση 22.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διασχίζεται από βουνοσειρές με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (245μ) Τα ακρωτήρια της νήσου είναι: Το Σουρμπούτι (ΒΑ) το Κάβο Φανάρι (Α) ο Μαυρόκαβος (ΝΑ) το Ζάστανο (Ν) και το Μπουρμπούθι (ΒΔ)

Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο, ενώ μεγάλο μέρος του είναι καλλιεργήσιμο. Κύρια προΙόντα που παράγονται είναι ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και λίγα κτηνοτροφικά προιόντα. Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό και προσφέρεται ως τόπος παραθερισμού. Οι κάτοικοι επιδίδονται κυρίως στον τουρισμό, την ναυτιλία και την αλιεία.

Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη της νήσου, που αποτελεί δήμο, στον οποίο υπάγονται οι συνοικισμοί: Αγία Παρασκευή, Αγιοι Ανάργυροι, Αγιοι Απόστολοι, Αδοσίδον, Βρέλον, Ελωνας, Ζωγερία, Λιγονέρι, Παραπόλα, Τζήλα, η γυναικεία μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα, ιδιοκτησίας της οικογένειας Νιάρχου. Το 1967 ο νομάρχης Πειραιά με απόφασή του, απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στο νησί, την ισχύ της οποίας επιβεβαίωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προσωπικότητες

Χατζηγιάννης Μέξης (1754 – 1844) Πρόκριτος των Σπετσών και Μέλος της Φιλικής Εταιρείας
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771 – 1825) Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης και Μέλος της Φιλικής Εταιρείας
Σωτήριος Ανάργυρος (1849 – 1928) Εθνικός Ευεργέτης
Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα (1821 – 1900) Ζωγράφος
Νικηφόρος Καλογεράς (1835 – 1896) Μητροπολίτης Πατρών
Ιωάννης Κούτσης (1860 – 1953) Ζωγράφος
Γιώργος Στρατήγης (1860 – 1938) Ποιητής
Ιωάννης Μαλοκίνης (1880 – 1942) Ολυμπιονίκης Κολυμβητής

Hotel Molos

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road. A sandy beach is about 150 meters away.

The location of the hotel is unique, as it is very close to the port of the island, yet in the country side. The climate is ideal with lots of sun and warm clear waters for swimming. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away.

There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe.

Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

Phone: 00308888888 / 00309999999 WebSite: Hotel

Hotel Roula

The ultimate place to relax, enjoy the sea view, the warm summer breeze, go for long walks by the sea side. You can enjoy bicycle rides, while the crystal blue sea and rocky beach is a stone throw across the road. A sandy beach is about 150 meters away.

The location of the hotel is unique, as it is very close to the port of the island, yet in the country side. The climate is ideal with lots of sun and warm clear waters for swimming. The living room, on the ground floor, is spacious with a fireplace and sitting area, a separate dining area, an open plan kitchen and a work corner with a desk. There are plenty of taxis, a telephone call away.

There is a small local supermarket, again within walking distance. The temple, a few kilometers away, is one of the most famous temples of Ancient Greece, surrounded by dense woods of pine trees. There is also a wonderful museum with antiquities in the port and the most ancient olive tree forest in Europe.

Free parking, Free WiFi, Kitchen, Iron Washer, Fire Extinguisher, Smoke Detector.

Phone: 00308888888 / 00309999999 WebSite: Hotel

Content Copyright!
Υπάρχουν Αθώα Λαθάκια
Προς Αποκάλυψη!